четвер, 20 квітня 2023 р.

Тиждень психології

 Психологія є однією з наук, яка досліджує психічні закономірності людини, їхню будову, специфіку розвитку, функціонування, а також основні фактори та нюанси. Одним словом — це галузь, яка займається спостереженням психічних процесів як на усвідомленому рівні, так і на несвідомому. 

Психологія як наука з'явилася недавно, їй трохи менше ніж 150 років, але вивченням душі займалися ще за часів античності. Багато століть усі процеси, які відбуваються у психіці, досліджувалися на зрізах біології, медицини, філософії, педагогіки, і лише під кінець 19 століття психологія сформувалася як окрема самостійна наука.
Основними об'єктами, які досліджуються цією наукою, є особливості людської психіки. Це насамперед усі почуття, емоції, поставлені цілі, мотивація, уява, мислення, прийняті рішення, темперамент та інші особливості в поведінці й сприйнятті. Психологія допомагає розуміти, чим керується в тій чи іншій ситуації кожен із нас, і чому приймаються ті чи інші рішення, а також, що відбувається в нашому «внутрішньому світі».

Основна мета сучасної психології — досліджувати та розв'язувати проблеми в різних життєвих сферах діяльності. Це може бути як особисте, так і професійне життя. Сам предмет вивчає різноманітні аспекти, з якими людина стикається в процесі життя. Психологія складається з багатьох напрямів і буває:

● вікова;
● соціальна;
● сімейна;
● спортивна;
● релігійна;
● професійна;
● педагогічна;
● медична;
● юридична;
● військова.

Кожна з них вивчає особливості поведінки людини у різних галузях життя. Але серед усіх існуючих напрямів передову позицію займає загальна психологія, оскільки вона є основою для всіх.

Немає коментарів:

Дописати коментар