вівторок, 25 квітня 2023 р.

Сонячне світло для підтримки психічного здоров'я

 Хаб стійкості 

☀️ Дивитись на ранкове сонячне світло можна сміливо включити в топ найкращих дій, які підтримують психічне та фізичне здоров’я і продуктивність.
Поряд з цим динаміка сучасного життя перевертає все з ніг на голову: вдень ми страждаємо від нестачі світла (осідаємо на робочому місці, по місту пересуваємось у транспорті), а ввечері та вночі – від надлишку світла (світлове забруднення на вулицях, яскраві екрани моніторів і телефонів).
🌻 Як не проґавити можливості цього природного "життєдайного засобу" і застосувати у відповідний час – читайте поради Анастасія Ніжнік нижче 😊
☀️ Споглядання сонячного світла в перші години після пробудження (навіть у хмарний день) позитивно впливає на нашу імунну систему, метаболізм і здатність зосереджуватися впродовж дня, а також готує тіло до сну пізніше цієї ночі.
☀️ Ранкове сонячне світло допомагає регулювати наш «циркадний годинник» — механізм організму, який передбачає, коли потрібно прокидатися і лягати спати, та керує іншими біологічними процесами, такими як голод і температура тіла.
☀️ У сонячний ранок виходьте на вулицю на 5-10 хвилин. Звісно, можна і більше, якщо маєте можливість (окрім того можна використовувати час на вулиці, щоб займатися спортом, гуляти, з’їсти легкий сніданок або вести щоденник під сонячним світлом).
🌤 Навіть у похмурі дні сонячного світла достатньо, щоб давати позитивний ефект, хіба потрібно збільшити час перебування на вулиці до 15-20 хвилин щонайменше.
Якщо ж ви прокидаєтесь тоді, коли на вулиці ще темно або якщо погода не дозволяє вийти на вулицю — увімкніть якомога більше яскравого штучного освітлення в приміщенні та виходьте на вулицю, щойно зійде сонце.
🌈 Вранішнє світло покращує роботу мозку. Є ряд досліджень, що підтверджують його ефективність при депресії, біполярному та тривожних розладах.
☝️ Примітка: через сонцезахисні окуляри, під полями капелюха чи засклене вікно "магія" не спрацює – світло повинно потрапляти на сітківку очей.
☀️🌙 У передвечірній час гарно, якщо ви знову вийдете на вулицю – бодай не на довго. Коли сонце знаходиться низько в небі, жовті та помаранчеві довжини хвиль проходять навіть якщо похмуро. Таке світло є “другою звіркою” для циркадного годинника – дає сигнал, що вже вечір і час почати процес підготовки до сну цієї ночі 🌟🌙

Немає коментарів:

Дописати коментар