вівторок, 18 квітня 2023 р.

Як підтримати близьку людину після повернення з війни

 Психічне здоров'я для України

У багатьох із нас близькі люди на війні, тож ми понад усе хочемо, щоб вони повернулися додому. Проте, коли вони нарешті поруч, може виявитися, що ми не знаємо, як себе поводити.
😔 До війни ви багато часу проводили разом, а зараз близька людина прагне побути на самоті? Раніше вона була спокійна й доброзичлива, а зараз спалахує гнівом через дрібниці? Можливо, раніше у неї було хобі, а зараз вона навіть згадувати про це не може?
Досвід, який переживають бійці, неможливо уявити. Тому важливо зрозуміти, що вони дійсно можуть змінитися. Та ці зміни прийняти. Veteran Hub поділилися порадами, що допоможуть вам краще зрозуміти, що відбувається з ветеранами, та допомогти їм адаптуватися до життя поза фронтом.
🟣 Психіці потрібен час, щоб опрацювати пережите. У цей період важливо бути поруч, слухати та чути, ділитися власними переживаннями, страхами, думками. Робіть це без осуду чи повчання. Оберіть об’єднання зусиль і підтримку замість образ, замовчування і відчуження.
🟣 У миті, коли здається, що поруч незнайома людина, опирайтеся на відчуття любові, тепла й близькості, які є між вами. Пригадайте ситуації, коли вам було добре. Будьте уважними до дрібниць, але не тисніть.
🟣 Не забувайте про себе, свої потреби та бажання. Щоби підтримувати, потрібно мати ресурс. Відновлення є індивідуальним. Зазвичай людина здатна повернутися до цивільного життя за шість місяців.
🔻 Зверніть увагу, якщо:
◾ Близьку людину турбують нічні жахіття, вона переживає важкі емоції, перебуває у постійній напрузі;
◾ Вона втратила опори й сенси, вона не може рухатися вперед, їй здається, що вона живе “на війні”;
◾ Людина страждає від глибинних негативних поглядів і переконань, які оголила війна.
Ці ознаки можуть свідчити про психічний розлад, із яким самотужки не впоратися. У такому разі допоможіть близькій людині усвідомити про потребу звернутися до фахівця — психолога, психотерапевта чи психіатра.
🫂 Найважливіше — будьте поруч та використовуйте усі доступні можливості, аби допомогти собі та близькій людині пройти через цей надскладний досвід. Допомагають прості речі: ділитися почуттями, дозволяти собі відпочинок, пробачати й просити вибачення, помічати й цінувати гарне, дякувати.
Про те, що таке посттравматичний стресовий розлад, дізнайтеся на нашому сайті ▶ https://bit.ly/43f3JhY
Більше порад для близьких захисників ▶ https://tseok.com.ua/family/0010


Немає коментарів:

Дописати коментар