четвер, 20 квітня 2023 р.

Чому важливо повідомляти про насильство над дитиною

 Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер"

❗️ Насильство – неприпустиме порушення прав дитини, що не лише руйнує звичний уклад її життя, а й завдає фізичних та психологічних травм.
❗️ Саме тому, якщо фахівець виявив насильство над дитиною чи має підозру щодо його вчинення, першочерговою дією має стати повідомлення правоохоронним органам про це.
❗️ Допомога дитині в такому випадку – це, в першу чергу, відповідне реагування дорослих на зупинення насильства, забезпечення для дитини незагрозливого середовища та визнання її свідчень, притягнення кривдника до відповідальності, формування в суспільстві непримиримого ставлення до будь-яких форм і проявів насильства.
‼️ Отже повідомлення про факт насильства – це не про фаховість чи межі компетенції, не про принцип конфіденційності і не про перекладання обов’язків на інших дорослих або на дитину. Це – про безпеку дитини. Про знання законів і відповідальність кожного за недопущення насильства над нею.
🔴 Приховування насильства робить його систематичним та підвищує рівень жорстокості. Це формує відчуття безкарності у кривдника і безпорадності – у дитини.
🔴 Відсутність необхідної реакції дорослих або навіть повне ігнорування ситуації, недовіра до розповідей дитини та перекладання на неї відповідальності за скоєне кривдником ускладнює не лише подальше притягнення його до відповідальності, а й посилює наслідки насильства для дитини.
☝️ Також варто пам’ятати, що гостроту переживань дитини збільшує бурхлива емоційна реакція оточення на подію, що буває сильніше за реакцію дитини. Постійне обговорення деталей кривдження, знецінення у присутності дитини значущості її повідомлення про насильство і власне про нього («Нічого страшного з тобою не трапилось. Ну штовхнули. Впала. Ну було трохи боляче. Але ж жива...»), або навпаки – перебільшення: «Тепер після такого з тебе не буде ніякого толку. Це як тавро на все життя…»
🟢 Організація допомоги дитині відповідно до законодавства відбувається за такою послідовністю.
1️⃣ Повідомлення про факт насильства правоохоронним органам, вжиття ними необхідних заходів, що в тому числі є сигналом для дитини: насильство – злочин, відповідальність за нього несе кривдник, держава забезпечує захист дитини, розслідування злочину, покарання кривдника. Відбувається відновлення індивідуального рівня дитини.
2️⃣ Процес розслідування та психологічний супровід – сигнал, що стає для дитини важливим психологічним аспектом: про насильство треба говорити, є люди, які її захищатимуть. Дитина починає розуміти, що її чують, її словам (свідченням) вірять, вона не самотня і має підтримку. Це відновлює відчуття довіри до дорослих, формує відчуття безпеки, змінює нав’язані стереотипи та переконання на всіх рівнях життя і взаємодії дитини.
3️⃣ Надання психологічної / психотерапевтичної допомоги дитині по завершенню кримінального провадження. Досягнення зміцнюються. Уявлення дитини про себе та власну цілісність змінюються. Залишки негативних настанов, Я-висловлювань та ін., що потребують психологічного корегування, опрацьовуються.
Матеріал підготовлено у межах проєкту «ПОРУЧ» спільно з UNICEF Ukraine.
Дякуємо за підготовку тексту Natalya Pashko та @Anny Kozlova.

Немає коментарів:

Дописати коментар