неділю, 2 квітня 2023 р.

2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму

 Florence Centre разом з Florence Kangaroo.

🤓 2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму (World Autism Awareness Day), встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року. 🤓 Резолюція прийнята з метою привернення світової уваги до дітей та дорослих, які живуть з аутизмом. Є також надія розширити світові знання про аутизм і надати населенню інформацію про те, наскільки важливо діагностувати аутизм якомога раніше.

📣 Згідно даних ООН, більш ніж 60 мільйонів осіб у світі живуть з діагнозом «аутизм».

Слово «аутизм» походить від грецького autos – «сам», а аутизм означає «занурення у себе».

Аутизм почали виокремлювати лише наприкінці 30-х років ХХ століття.

🚩 СИМПТОМИ АУТИЗМУ

Обов’язковими ознаками дитячого аутизму (типові розлади аутистичного синдрому Каннера) є брак соціальних взаємодій, проблеми при побудові продуктивного взаємного контакту з оточуючими, стереотипність поведінки та інтересів. Всі перераховані ознаки з’являються у віці до 2-3 років, при цьому окремі симптоми, що свідчать про можливий аутизм, іноді виявляються ще в більш ранньому дитячому віці. Аутизм не виліковний, але при своєчасній діагностиці та корекційному втручанні, дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці» Так, зокрема, батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо

- малюк різко реагує на голосні звуки,

- уникає спілкування та ігор з іншими дітьми й дорослими,

- зациклюється на одній іграшці,

- весь час повторює один і той самий рух,

- не повторює звуки і слова,

- довго не починає говорити

Ще однією яскравою ознакою аутизму є обмежена або повторювана поведінка. Спостерігаються стереотипії – повторювані розгойдування тулуба, хитання головою тощо. Людям з аутизмом дуже важливо, щоб все завжди було одним і тим же чином: предмети були розставлені в потрібному порядку, дії здійснювалися в певній послідовності. Діти з аутизмом часто вибирають для ігор не іграшки, а неігрові предмети, їх ігри позбавлені сюжетної основи. Поряд з іншими формами порушення поведінки, у таких дітей мають місце прояви аутоагресії (удари, укуси та інші пошкодження, що наносяться самому собі). За статистикою, приблизно третина аутистів протягом життя виявляють аутоагресію і стільки ж – агресію по відношенню до оточуючих.

Немає коментарів:

Дописати коментар