четвер, 13 червня 2024 р.

До дня батька (16.06)

День Батька (16.06) – важливе, але на жаль, зараз особливо складне свято. Сьогодні я говорила з директоркою дитячого садочку. Вона питала: може, проігнорувати цей день саме цього року? Бо в групі є діти, у яких тато поруч, діти, у яких тато в війську і ті, у кого батько загинув. (А ще є багато дітей, що зараз живуть з батьком на відстані) Такий одночасний, різний досвід дійсно складно синхронізувати, та вмістити. Ми домовились, що вона порадиться з родинами.
Але, мені здається, нам потрібно вчитись не ігнорувати реальність, а шукати сили та можливості її витримувати. Будь-яке уникання згодом приводить до складніших наслідків.
І дійсно, ми маємо бути дуже чутливими.
Я запропонувала ідею для дітей різного віку і ми з UNICEF Ukraine сьогодні запрошуємо приєднатись до неї - створити об'ємну листівку - обійми. І, якщо буде бажання, поділитись фото чи відео з позначкою Юнісеф. Ми з донькою записали відео, як її зробити. Це швидко і зовсім не складно.
☀️ Листівку, якщо є можливість її вручити чи надіслати - батько може носити в кишені чи поставити на столі. В неї можна вклеїти фото дитини і допомогти підписати чи розмалювати.
☀️ Для дитини, яка сумує за татом – це можливість «торкнутись його».
Ми з донькою на це свято не зможемо надіслати чоловіку листівку, там, де він зараз служить, немає можливості отримати відправлення – але можна зробити листівку, зняти відео і озвучити словами, які дитина саме обере. Можна відкрити листівку зі словами – Обіймаю тебе.
☀️ Дитині, яка втратила батька, саме в цей день важлива особлива підтримка. Вона може бачити, як інші діти в садочку чи школі готуються до свята. Важливо, щоб вона відчула – що цей день і для неї. Що вона не виключена із загальної динаміки.
Іноді дитині потрібен дозвіл тих, хто поруч – на спогади, на розповідь про батька. На «спілкування» з батьком і про нього. Часто діти не дозволяють собі згадувати про тих, кого втратили, якщо бачать, що рідні починають плакати чи засмучуються. Діти відчувають набагато більше, ніж нам здається.
Ми можемо сказати дитині, якщо ви відчуваєте, що це доречно: "скоро день батька. Так шкода, що ми не можемо його зараз обійняти. Я дуже сумую за ним. І знаю, що ти теж. Мені б хотілось в цей день зробити для нього подарунок. Він же назавжди з нами. Давай для нього разом, якщо ти хочеш, зробимо листівку. І поставимо на поличці пам’яті чи віднесемо туди, куди ти захочеш. Наче ми обіймаємо його своєю любов’ю та пам’яттю".
Під час створення листівки ми можемо згадувати про батька, згадувати, як взагалі батьки зустрілися, різні веселі, щемні та кумедні епізоди. У дитини мають бути різні спогади, про різні якості батька. Так її пам’ять буде живою, об’ємною. І образ батька буде багатогранним.
А створення листівки – може бути дією, яка дасть можливість проявити те, що для дитини різного віку важливо і ще більше зблизити родину.
Нехай це свято буде днем близькості та турботи один про одного. І нехай наші діти будуть щасливі та в безпеці. І свята будуть без присмаку смутку.
Я буду рада, якщо наша з Юнісеф ідея з листівкою- обіймами стане у пригоді. Сподіваюсь, на відео все зрозуміло.
Обіймаю, Родино ❤ як хочу Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар