четвер, 20 червня 2024 р.

Ґаджет, як засіб шантажу та маніпуляцій.

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

“Ну все. Віддавай телефон!”. Як часто ви промовляєте цю фразу, черговий раз відбираючи гаджет у дітей? Але чи це допомагає? Спробуємо розібратися.
Телефон це те, до чого дитина прив'язана мало не з пелюшок. В ньому цілий світ: друзі, спілкування, навчання, розваги, відпочинок.
І багато батьків роблять з гаджета засіб шантажу та маніпуляцій. Зручно керувати дитиною, просто погрожуючи позбавити її телефону. Він буде слухняно виконувати всі прохання та доручення, аби не відібрали улюблену «іграшку».
“Та й взагалі, збожеволіли вже на цих гаджетах. Посидить пару днів без телефону - нічого з ним не станеться. Займеться чимось корисним”.
Але на жаль, такі заходи призводять зовсім не до того, чого б хотілося.
Відбираючи телефон, батьки не дитину позбавляють гаджета, а себе дитячої довіри. Крім того, так батьки показують ту модель поведінки, коли має рацію той, хто сильніший.
І тоді, дитина може потрапити до однієї з крайнощів:
- поводитиметься так само з тими, хто молодший і слабкіший, буде проявляти агресію, маніпулювати;
- вважатиме таке ставлення до себе нормою, а потім у дорослому віці це може відкликнутися ризиком зв'язатися з поганою компанією або влипнути в аб'юзивні стосунки.
А як же бути, якщо дитина не слухається і поводиться погано?
Якщо дитина не слухається, не виконує прохання, не дотримується домовленостей, огризається — це не означає, що її потрібно негайно покарати. Це означає, що є якісь проблеми у взаєминах та у вихованні.
Дитина може не слухатися, бо:
● не розуміє, чого від неї хочуть;
● втомилася і відчуває стрес;
● не може виконати те, що ви просите, ваші вимоги надто завищені;
● їй бракує турботи, і своїм непослухом вона привертає увагу;
● не бачить у батьках авторитет;
● у сім'ї занадто багато заборон.
І ще дуже багато причин. Покарання лише збільшать прірву між вами.
Легко, коли дитина маленька. Куди мама – туди і він. Треба до музичної школи — гаразд, піду. Треба вчити уроки — добре, навчатиму уроки. Але рано чи пізно все змінюється..
І задача не відбирати телефон, а розібратися, у чому криються справжні причини поганої поведінки дитини. Неслухняність і хамство - це майже завжди крик про допомогу. Вашій дитині вона зараз потрібна, як ніколи. І потрібно виправити ситуацію дбайливо та ефективно, не порушуючи особистих кордонів і не роблячи з себе ворога для власних дітей.
Ви – найкращі батьки для своєї дитини. Ви впораєтеся.


Немає коментарів:

Дописати коментар