четвер, 6 червня 2024 р.

Складова стресостійкості

 Психологія здоров’я Health Psychology

Внутрішній локус контролю — це впевненість людини в тому, що її успіхи та невдачі значною мірою залежать від її власних дій, а не тільки від зовнішніх сил. Людина з сильним локусом контролю не заперечує, що існують обставини, які вона не в змозі подолати. Але водночас вона не сумнівається, що абсолютно безвихідних ситуацій не буває і завжди можна хоча б трохи покращити своє становище.
Така установка вчить брати на себе відповідальність, бути активним і не втікати від проблем. Крім того, внутрішній локус контролю дозволяє краще справлятися з емоціями та підвищує стійкість до стресу — все це завдяки відчуттю, що на життя можна вплинути.
Ось кілька прийомів, щоб розвинути внутрішній локус контролю:
✔️Навіть у складних ситуаціях займайте активну позицію. Намагайтеся робити якийсь вибір або приймати якісь — нехай не наймасштабніші — рішення. Наприклад, в умовах кризи ви вирішили вивчати англійську мову — це підвищить ваші шанси на ринку праці, незалежно від того, як буде розвиватися ситуація. Таке рішення поверне базове відчуття контролю, а згодом і віру в те, що ви все ще керуєте своїм життям.
✔️Якщо виникне відчуття, що ви потрапили в пастку, складіть список дій, які можете здійснити, щоб із неї вибратися. Це трохи заспокоїть частину мозку, що відповідає за тривогу та запуск стресової реакції. І включить в роботу частину мозку, яка вміє планувати, аналізувати та придумувати рішення проблем.
✔️Коли щось пішло не так, думайте, що саме ви можете зробити, щоб уникнути проблеми в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар