четвер, 27 червня 2024 р.

Дитину захитує у транспорті

 Центр практичної нейропсихології - Одеса

Вестибулярний апарат локалізується у внутрішньому вусі й відповідає за положення голови в просторі, а отже, положення всього тіла.
Від самого народження і на всіх подальших етапах розвитку дитина долає гравітацію. Спочатку дитина вчиться тримати голову, потім повертати її, стоячи на четвереньках. Потім дитина вчиться сидіти, стояти і далі переміщати все своє тіло в просторі, і, відповідно, повертати головою в різних напрямках.
При русі у транспорті мозок отримує сигнали через очі, вестибулярний апарат, м'язи та ін. Якщо сигнали суперечать один одному, приміром: очі реєструють рух коли бачать дерева, що проходять повз, а м'язи і суглоби відчувають, що ваше тіло нерухоме, тоді мозок не може зрозуміти, ми нерухомі чи рухаємося.
Заплутана реакція мозку викликає у нас погане самопочуття, аж до нудоти.
Що ми можемо зробити, коли нас захитує?
Крім вестибулярної системи, у нас є низка інших сенсорних систем: пропріоцептивна і тактильна (разом із ВС утворюють основну тріаду, тому що всі ці три джерела працюють разом).
Відповідно, впливаючи на одну з цих систем - ми можемо впливати на дві інші
☝🏼 Отже
🔸 Пропріоцептивна система. Це інформація від м'язів, суглобів і зв'язок. Коли ми їдемо на автомобілі, ми можемо себе продавлювати, простукувати, прохлопувати, потягуватися. Можна також почати міцно себе стискати й обіймати. Це можна робити, як під час поїздки, так і на зупинках. Якщо у вас є можливість зупинитися і вийти з машини - ви можете пострибати або постояти на одній нозі. Щось одне вам точно має допомогти.
🔸 Тактильна система. Вона пов'язана з нюховою та смаковою системами. Тому тут вам може допомогти смак або запах будь-яких приємних ароматів. Нюхати краще таким чином, щоб ми вдихали на повні груди - це впливає на стійкість у тілі. Можна, наприклад, капнути на долоньку улюбленої ефірної олії та дихати в кулачок. Також якщо у вас є можливість зупинитися і вийти з машини - спробуйте зняти взуття і походити по різних поверхнях. Це теж має полегшити ваш стан.
Крім трьох основних сенсорних систем існують ще кілька (ми розглянемо слухову і зорову)
🔹 Слухова система. Вона теж пов'язана з вестибулярною системою. Тому під час поїздки ми можемо або зосередити свою слухову увагу на чомусь, або ж забезпечити собі тишу - можна закрити вуха долонями, пальцями або навушниками (або можна увімкнути музику). Цілком можливо, що один цей вплив може вам допомогти.
🔹 Зорова система. Зір теж пов'язаний із вестибулярною системою. Він допомагає засвоювати їй інформацію. Задіявши зір, навантаження на вестибулярну систему зменшиться. Тому ми можемо дивитися на дорогу вперед (ми бачимо, що наше тіло рухається лінійно, і очі це бачать, і вестибулярна система це відчуває, і це нас може адаптувати), а можемо спробувати «відключити» зір, закривши очі.

Немає коментарів:

Дописати коментар