вівторок, 19 вересня 2023 р.

Дорослим для розуміння

Психічне здоров'я для України

‼️ Багато психічних розладів та медичних захворювань мають симптоми, подібні до депресії. Якщо ви відчуваєте тривалу втому та маєте проблеми зі сном, вам може здатися, що у вас депресія, хоча насправді причина вашого самопочуття в іншому.
⁉️ Які психічні та медичні стани можна сплутати з депресією та чим вони все ж відрізняються?
⭕️ Анемія
Коли в організмі недостатньо здорових еритроцитів, які доставляють кисень до внутрішніх органів, ви можете відчувати втому та слабкість, які також є симптомами депресії. Але анемія також має ознаки, які не властиві людям з депресією. Це задишка, відчуття холоду, запаморочення, головний біль, проблеми зі шкірою.
⭕️ Тривога
Іноді тривога є симптомом депресії або може спровокувати її. Також людина одночасно може мати і депресію, і тривогу. Дратівливість, проблеми зі сном та здатністю зосередитися властиві для обох станів. Точний діагноз зможе визначити лікар.
⭕️ Розлад дефіциту уваги та гіперактивності
Стрес від життя з РДУГ може спровокувати ситуативну депресію. Якщо ви лікуєте цей розлад, симптоми депресії можуть послаблюватися або зникати.
⭕️ Біполярний розлад
При біполярному розладі епізоди депресії чергуються з періодами піднесеного настрою та нереалістичного оптимізму. Під час депресивного періоду ви можете відчувати смуток, безнадію та втрату інтересу до життя, але згодом — ейфорію, енергійність або дратівливість. Це не є симптоми депресії.
⭕️ Хронічна втома
Втома є поширеним симптомом депресії, але також є основною ознакою синдрому хронічної втоми. Хронічна втома може спровокувати проблеми із пам’яттю, концентрацією та сном. Точний діагноз зможе поставити лікар.
⭕️ Цукровий діабет
Депресія та діабет також можуть бути схожі. Стрес, який провокує діабет, може викликати депресію. Слабкість та втома є симптомами обох станів. Але якщо у вас є відчуття сильної спраги, затуманення зору, оніміння рук або ніг, повільне загоєння виразок, часте сечовипускання, — це не депресія.
⭕️ Фіброміалгія
Це захворювання, при якому виникає хронічний м'язовий біль та втома. Людина з фіброміалгією також може мати депресію. Але фіброміалгія має специфічні симптоми, наприклад, підвищену чутливість, спазми м’язів, глибокий пекучий біль, оніміння та поколювання в кінцівках.
⭕️ Гіперкальціємія
Млявість, поганий настрій, втрата пам’яті та дратівливість є поширеними симптомами депресії. Вони також є ознаками високого рівня кальцію в крові. Якщо у вас є ці симптоми, ваш лікар може призначити аналіз крові, щоб визначити точний діагноз.
⭕️ Гіпотиреоз
Гіпотиреоз, захворювання щитовидної залози, часто помилково діагностують як депресію. Адже коли щитовидна залоза має знижену функцію, це може вплинути на ваші емоції. Деяким пацієнтам з гіпотиреозом помилково призначають антидепресанти, хоча їм потрібно лікувати щитовидну залозу.
⭕️ Посттравматичний стресовий розлад
Емоційні труднощі, проблеми зі сном та концентрацією, роздратування, гнів є симптомами як депресії, так і ПТСР. Але ПТСР виникає після травматичної події. Якщо ви маєте спогади або кошмари пов’язані з певною подією — це може свідчити про ПТСР.
⭕️ Дефіцит вітаміну D
Вітамін D допомагає організму добре функціонувати. Ознаками того, що ви не отримуєте достатньо вітаміну D, є слабкість, біль, втома та зміни настрою. Їх також можна помилково прийняти за депресію. Ваш лікар може призначити аналіз крові, щоб зрозуміти, що саме викликає перелічені симптоми.
❤️‍🩹 Будьте турботливими та уважними до себе, дбайте про своє фізичне та психічне здоров’я. Та не забувайте: лише лікар може встановити діагноз та призначити лікування для найшвидшого відновлення."


Немає коментарів:

Дописати коментар