середу, 6 вересня 2023 р.

Про депресію

 Психічне здоров'я для України

💔 Кожен з нас проходить періоди суму, зниженого настрою та активності. Залежно від життєвих обставин, ці відчуття минають впродовж кількох днів або тижнів. Сильний смуток, який триває більше 2 тижнів та впливає на працездатність, може бути ознакою депресії.
Існує багато причин депресії, включаючи генетичні, екологічні, психологічні та біохімічні. Людина має підвищений ризик мати депресію, якщо вона була в її родині. Депресію також можуть спровокувати значні зміни в житті, стрес, травматичні події, деякі захворювання (такі як діабет, рак або хвороба Паркінсона). Також депресія може стати побічним ефектом прийому певних ліків.
Депресія має різні форми — це може бути самостійний розлад або ж частина інших станів, пов'язаних з психічним та фізичним здоров'ям. Їх важливо знати, аби краще розуміти, що відбувається з вами чи вашими близькими.
🔔 Зауважте, це загальний опис станів. Чітко поставити діагноз може лише лікар-психіатр.
1️⃣ Епізод депресивного розладу
Епізод зазвичай триває декілька тижнів чи місяців. Людині діагностують цей тип депресії, якщо вона має принаймні п’ять симптомів серед яких: смуток, відчуття порожнечі, нікчемності, безнадійності, провини, втрата енергії, апетиту, зміна звичок сну, думки про смерть і самогубство.
Залежно від інтенсивності симптомів епізод може бути легким, помірним або важким. Він також може мати або не мати психотичних симптомів — галюцинацій та мареннь.
2️⃣ Стійкий депресивний розлад (дистимія)
Пригнічений настрій, який триває щонайменше два роки. Людина може мати епізоди легкої депресії та періоди з менш вираженими симптомами.
3️⃣ Рекурентний депресивний розлад
Епізоди депресії повторюються, чергуючись з періодами ремісії.
4️⃣ Резистентна до лікування депресія
Іноді людям з депресивним розладом не вдається покращити стан навіть після ретельного підбору антидепресантів. Через супутні захворювання або генетичні особливості їхні депресія є стійкою і не чутливою до лікування медикаментами.
5️⃣ Сезонний афективний розлад
Розлад, який зазвичай виникає восени або взимку. Окрім змін настрою, у людей з САР зазвичай мало енергії. Вони можуть переїдати, набирати вагу, багато спати та відмовлятися від соціальних контактів.
6️⃣ Післяпологова депресія
Згідно досліджень такий стан впродовж тижнів або місяців після народження дитини має кожна четверта жінка. Серед іншого депресивний стан у жінки провокують гормональні порушення та втома.
7️⃣ Передменструальний дисфоричний розлад
Стан, коли жінка напередодні менструації має значний спад настрою, інтенсивніший, аніж типовий передменструальний синдром;
❤️‍🩹Якщо ви помічаєте у себе ознаки депресії, зверніться до фахівця психічного здоров'я. Він допоможе вам підібрати стратегію відновлення та повернути якість життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар