середу, 20 вересня 2023 р.

5 ознак кваліфікованого психіатра

 Психічне здоров'я для України

❤️‍🩹 Людина, яка звертається до фахівця психічного здоров’я, зазвичай переживає труднощі або кризу. Робота з псевдофахівцями може не просто не допомогти, але й нашкодити.
Якщо ви помічаєте у себе ознаки психічних розладів та шукаєте кваліфікованого психіатра, зверніть увагу на такі характеристики:
🔔 Освіту
Переконайтесь, що фахівець має вищу медичну освіту та пройшов відповідну підготовку в інтернатурі за фахом “Психіатрія”. Додатковою перевагою є членство у професійній міжнародній спільноті, що підтверджено відповідними сертифікатами.
🔔 Методи роботи
Хороший психіатр використовує не лише медикаментозні (ліки), а й сучасні та доказові немедикаментозні методи. Адже психіатрія — це клінічна галузь, що базується на багаторічних дослідженнях.
Підходи, методи та інструменти роботи психіатрів постійно вдосконалюються. Кваліфікований лікар буде слідкувати за найновішими дослідженнями і тенденціями у своїй професійній галузі.
Якщо психіатр не має додаткової спеціалізації у певному методі психотерапії, то він не може проводити сеанси психотерапії. Базово психіатрів не навчають технікам психологічної терапії.
Однак, деякі психіатри додатково навчаються, щоб поєднати свою роботу з психотерапією та пропонувати пацієнтам більше послуг.
🔔 Стосунки
Психіатр має створити для пацієнта комфортні умови для лікування, щоб той наважився відкритися йому. Важливо, щоб фахівець зберігав конфіденційність, уникав стигматизуючих тверджень, не мав упереджень щодо гендеру, орієнтації та інших життєвих принципів клієнта.
Між лікарем та пацієнтом повинні бути довірливі стосунки. Якщо ви помічаєте, що у розмові зі своїм психіатром ви допускаєте брехню або приховуєте від нього важливу інформацію (наявність суїцидальних думок, самостійну відміну медичних препаратів тощо), таке лікування не буде ефективним.
🔔 Комунікацію
Перед початком консультації психіатр повинен отримати вашу згоду на огляд, проінформувати про тривалість консультації, а також зорієнтувати вас щодо подальшої комунікації (соціальні мережі, телефон, робочі години) та вартості послуг.
Лікар повинен коректно повідомити пацієнту діагноз, вміти пояснити основні аспекти його стану та дати відповіді на запитання, які викликають найбільше занепокоєння.
Він також має розповісти пацієнту тактику та методи, які допоможуть покращити його психічне здоров’я поза консультаціями, а також попередити про можливі побічні ефекти лікування.
🔔 Тривалість лікування
Пам’ятайте, хороший лікар не хоче, щоб ви були його пацієнтом назавжди (хоча є випадки, коли людина отримує медикаментозне та психотерапевтичне лікування впродовж років).
Психіатр знає, що варто залучити до роботи з пацієнтом інших спеціалістів психічного здоров’я. Мультидисциплінарний підхід до лікування — це не тільки про медикаменти, а й про психотерапевтичну підтримку та соціальний супровід.
❤️ Бажаємо вам знайти таких фахівців психічного здоров’я, які максимально сприятимуть вашому відновленню. А якщо не знаєте, хто вам може допомогти (психолог, психотерапевт чи психіатр), дивіться наше відео: http://surl.li/lbpsj

Немає коментарів:

Дописати коментар