вівторок, 12 вересня 2023 р.

Гіперопіка

 ЩО ТАКЕ ГІПЕРОПІКА І ЧИМ ВОНА ПОГАНА?


Перша та найголовніша помилка всіх мам та тат при вихованні хлопчиків — це гіперопіка. Причому, як правило, вона йде з добрих спонукань: «Я дбаю про свого хлопчика», «Я ж хочу, щоб йому було добре».

Але те, що добре для мами та що добре для сина — це зовсім різні речі.

Мама буде щаслива, якщо її хлопчик буде поступливим і бажано завжди поруч з нею. Або не залізе в кропиву, не поїде з друзями кататися на велосипедах, не стрибне з парашутом.

Дитині ж потрібен повноцінний розвиток, який можливий лише за умови  безпосереднього контакту з навколишнім світом. Побігати за голубами та воронами та познайомитися зі світом птахів та їх особливостями. Залізти на високу гірку, тренуючи при цьому вправність та розвиваючи сміливість та відвагу. Все велике починається з малого.

Перестаньте гіперопікати дитину, давайте більше особистого простору, не порушуючи особисті межі. При цьому завжди знайте, де він, що робить, і чи все з ним добре.

Джерело

P.S. Чесно кажучи здивована, що автор пише "хлопчик", наче дівчинку треба виховати ще більш поступливою, ніж хлопчика. Дитина будь-якої статі має цікавитись цим світом та досліджувати його. Контроль має відповідати віку та особливостям дитини. Щодо останньої тези - домовляйтеся, пояснюйте, як це важливо.

З'ясуйте для себе, звідки взялась потреба у надмірному контролі.

Немає коментарів:

Дописати коментар