четвер, 28 вересня 2023 р.

Міфи щодо розладів харчової поведінки

🤥5 міфів у роботі з розладами харчової поведінки🍱
©️Автор - Ольга Гаркавець
У роботі з харчовими розладами можна зіткнутися з міфами, які не тільки здатні загальмувати поліпшення, а й значно нашкодити клієнту!
1️⃣Перший міф - це вважати розладом бажання людини дотримуватися правильного харчування. Якщо людина уважно слідкує за складом продуктів, ретельно обирає інгредієнти та продукти, і навіть готова відмовитися від їжі, якщо вона не відповідає належній якості. Сюди ж можна зарахувати й часту купівлю солодкого. Тоді одразу виникають підозри про залежність від солодощів або порушення харчової поведінки.
2️⃣Другий міф - сидіти на дієтах це нормально, за тілом і фігурою потрібно стежити. Я в цьому випадку згадую гарний вислів - навіщо мені стежити за своїм тілом, воно не злочинець і нічого не зробило поганого. Я зараз не враховую медичні дієти, які прописуються людям за станом здоров'я. Спеціаліст, який вивчає тему РХП і заглиблюється в сучасні техніки та інструменти, також підключає здорові медичні дієти під час роботи. Інша річ, коли людина насильно позбавляє себе корисних речовин, виходячи з моди і порад модних гуру. Такий підхід може не дати потрібного ефекту для організму, але цілком може стати пусковим механізмом для розвитку розладу харчової поведінки. Клінічними дослідженнями доведено, що клієнту з РХП, який має тривалий досвід різних дієт, складніше буде даватися робота з його розладом. Не завжди дієти можуть збити "базові налаштування" в організмі, але ризики досить високі.
3️⃣Третій міф. Розлад РХП - це спосіб людини звернути на себе увагу. Розлад харчової поведінки - це дійсно важкий діагноз, який завдає безліч незручностей людині. Люди, які страждають на РХП, намагаються ізолюватися від суспільства, вони ненавидять своє тіло і себе, уникають спілкування і вже точно не намагаються бути на виду. Можна сказати, що цей розлад робить усе, щоб людина стала непомітною і невидимою.
4️⃣Четвертий міф. Батьки винні, що в дитини розвинувся РХП. Батьки, безумовно, несуть відповідальність за дитину і можуть впливати на перебіг РХП, але вони точно не роблять нічого навмисно, щоб він розвинувся! Розбираючи сімейні історії з клієнтами, ми знаходимо безліч установок і обмежувальних переконань. Можливо, у самих батьків є РХП, а дорослий про це не підозрює. Звинувачення точно не допоможуть вирішити проблему, а скоріше погіршать ситуацію.
5️⃣П'ятий міф. РХП - хвороба професійних моделей. У середовищі модельного бізнесу таких клієнтів дійсно більше. Але, це не єдина сфера, де зустрічаються клієнти з нервовою анорексією. Дуже часто це підлітки, які ніяк не пов'язані з модною індустрією. На появу РНП впливає безліч факторів, серед яких і генетика.
Вивчати тему РХП краще, звертаючись до першоджерел. Міркувати, дискутувати, підключати критичне мислення, радитися з іншими фахівцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар