середу, 20 вересня 2023 р.

Дитяча та сімейна психологиня про третій навчальний тиждень

 Світлана Ройз 

Цей тиждень в адаптації дітей та дорослих до школи може бути складним. Третій (повний) тиждень вважається кризовим. І діти та дорослі можуть відчувати сильну втому (в наших умовах знайомий стан, але зараз він може відчуватись надмірним). Навіть без нічних тривог може бути важко прокидатись, діти можуть частіше казати, що вони не хочуть до школи (в дитячому варіанті це може звучати «я ненавиджу школу», «мене все дістало»), можуть бути більш конфліктними, дратівливими, неуважними, забувати речі та домашні завдання. Сьогодні я відповідала одне й те саме на запити батьків та вчителів про прояви дітей – «це нормально, саме зараз складний етап. Діти нормальні й ми нормальні»
Напевно, нам потрібно дітям розповідати про те, що це закономірний етап зі своїми проявами. Тіло звикає до нових навантажень. Йому потрібна допомога (як мінімум, вкладатися раніше спати, окрім сидіння за партами та за гаджетами - рухатись).
Я прошу вчителів не давати, особливо цього тижня, багато домашніх завдань. Батькам - якщо це можливо, забирати учнів молодшої школи раніше, щоб вони могли погуляти, пограти. Сьогодні я знов давала суворе домашнє завдання знайомій родині: «потупити пів години - годину» 😊
Діти можуть бути особливо вразливими – потребувати нашої допомоги та підтримки.
У них своє відчуття часу. Їм може здаватись, що так складно буде завжди. Напевно, і їм було б важливо від нас почути: «все норм, це «криза третього тижня». Ти не тупий, це не тільки в тебе. Вчитися зараз – дійсно складно. Впевнена, що ти впораєшся."
Школа не має займати 100 відсотків часу та уваги дитини. Інакше супротив саме школі буде зростати. Намагатимусь це доносити до всіх, хто має відношення до шкільних навантажень.
Сил нам всім - дорослим та малим.
Обіймаю, Родино! ❤️ Як хочу Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар