четвер, 11 серпня 2022 р.

Іграшки у житті дитини

 Дитячий психолог

Забавлянки для дитини забирають горе
Формування дитини – довгий та не простий процес, особливо під час війни, коли батько може бути на фронті, а мама самотужки намагається балансувати в реальності між тривогою та відчаєм!
У таких умовах дитина стає емоційним фільтром, через який батьки пропускають усі складні переживання. А що має дитина? Дитина повинна мати іграшки: різні, для різних функцій та процесів, різних станів та внутрішніх подій, бо це її психотерапевти на всі випадки життя!
Отже, декілька порад, як батькам створити іграшковий психотерапевтичний кабінет.
Для прикладу, ви побачили, що стан дитини змінився в гіршу сторону, але не розумієте чому і що робити. Спробуйте зібрати всі улюблені іграшки, які є в дитини та послухати, що вони вам порадять, організовуючи такий діалог: «Дивись, вони всі зібрались, бо помітили, що ти стала з ними по-іншому гратися, тобі щось заважає. І кожна іграшка хоче тобі дати пораду, як з нею гратися, щоб стало краще».
Так, колись мій син потрапив у тенета нічних страхів – і нас врятував їжачок, який і досі живе в нас (уже не перше десятиріччя). Бо його чарівні голочки можуть проколювати думки про страх.
Отже, іграшки для дитини – це її персональна аптечка стабілізації, і не варто нехтувати таким чудовим надбанням еволюції.
©️Вікторія Назаревич 2022

Немає коментарів:

Дописати коментар