четвер, 30 березня 2023 р.

Боязнь розлуки з батьками: основні причини та рекомендації

 Дитячий психолог

Боязнь розлуки з батьками: основні причини та рекомендації
Сепараційна тривога – це розлад, який виражається в боязні розлуки дитини з батьками. Він досить часто трапляється в дітей на певному етапі розвитку. Більшість дітей переростає сепараційну тривогу до трирічного віку, проте іноді вона буває і в старших дітей. На це можуть бути різні причини.
Якщо дитина у віці до двох з половиною років виявляє надмірне хвилювання, коли змушена на певний час розлучитися з кимось із батьків або близьких родичів, це може бути ознакою сепараційної тривоги. Слід розрізняти тривожний розлад і нормальну фазу розвитку дитини, яку вона зазвичай переростає.
У віці до трьох років дитина іноді надмірно хвилюється про щось погане, що може статися з вихователем або іншою людиною. Дитина непокоїться, думаючи, що через розлуку з кимось порушиться її звичний спосіб життя.
Що призводить до появи сепараційної тривоги
Значні зміни в житті, наприклад, переїзд в інший будинок або місто, перехід у нову школу тощо часто є причинами появи в дитини занепокоєння. Якщо в сім'ї народжується молодша дитина, у старшої також нерідко виникає тривога.
Утрата близького родича, домашнього улюбленця або близького друга також може бути для дитини дуже травматичним досвідом, здатним викликати сепараційну тривогу.
Крім того, занепокоєння викликають конфлікти між батьками, що призводять до розлучення, повторний шлюб батьків тощо.
Симптоми сепараційної тривоги в старших дітей
- дитина боїться засинати або залишатися на ніч одна в кімнаті, вона наполягає на тому, щоб спати разом із батьками або братом чи сестрою;
- у неї часто бувають нічні жахи або інші розлади сну;
- дитина часто виявляє погану поведінку, впадає в істерики або перебуває в стресовому стані під час розлуки з батьками або іншою людиною, до якої відчуває прихильність;
- вона надмірно сумує за тим із батьків, до кого відчуває прихильність, коли його немає поруч;
- дитина побоюється, що станеться щось жахливе з батьками, якщо їх немає поруч, або із нею самою (дитина побоюється, що вона заблукає, травмується або її викрадуть);
- іноді в дитини можуть виникати фізичні симптоми тривоги: нудота, блювота, біль у животі, головний біль і навіть біль у серці;
- дитина панікує, якщо змінюються плани на день: коли хтось із батьків затримується з роботи та в інших схожих ситуаціях;
- дитина може відчувати страх залишитися на самоті;
- дитина може здійснювати спроби не ходити в школу, не їхати в літній табір і не брати участі в інших заходах, де вона залишиться на самоті.
Щоб допомогти дитині впоратися з сепараційною тривогою, дотримуйтесь таких рекомендацій:
1. Не намагайтеся відволікти дитину, щоб непомітно вийти з кімнати.
2. Якщо ви попрощалися з дитиною, не повертайтеся, щоб її заспокоїти
Це збиває з пантелику дитину (вона може подумати, що така її поведінка може змусити вас залишитися). Крім того, ви і самі ризикуєте запізнитися.
3. Зберігайте щасливий вираз обличчя
Якщо дитина бачить, що ви залишаєтеся спокійним, то вона з більшою ймовірністю також буде спокійною.
4. Коли вам потрібно йти - просто йдіть.
Коли вам потрібно йти, попередьте про це дитину і дайте їй кілька хвилин, щоб підготуватися. Ніжно попрощайтеся з нею, а потім просто йдіть. На порозі оберніться і нагадайте дитині, що ви повернетеся і що вона весь цей час буде в безпеці. Так ви і самі переконаєте себе в цьому.
5. Прислухайтеся до відчуттів дитини і поважайте їх.
6. Говоріть про складнощі. Для дитини більш здорова ситуація - говорити про свої почуття. Діти не отримують користі від «давай не будемо говорити про це». Співпереживайте, але також нагадуйте - м'яко! - дитині, що вона вже вижила після останньої розлуки.
7. Забезпечте сталість подій кожного дня. Не недооцінюєте важливість передбачуваності для дітей з проблемами тривоги розлуки. Якщо розклад сім'ї, як ви знаєте, має змінитися, обговоріть наперед цей час з дитиною.
8. Встановлюйте обмеження. Дайте дитині знати, що хоча ви розумієте її почуття, існують правила в будинку, яких потрібно дотримуватися.
9. Запропонуйте вибір. Якщо ви даєте дитині вибір або деякі елементи, які вона може контролювати при взаємодії з дорослим, вона буде відчувати себе в більшій безпеці і в більшому комфорті.
10. Діти з тривожними батьками або батьками в стресі більш схильні до тривоги розлуки. Щоб допомогти дитині подолати розлад тривоги розлуки, вам знадобиться вжити заходів і стати більш спокійним і центрованим на собі.

Немає коментарів:

Дописати коментар