четвер, 16 березня 2023 р.

Підліток і війна: як підтримати у важкий час?

 Florence Centre

🤓 Підліток і війна: як підтримати у важкий час? 🤓
Підлітковий вік завжди був одним із найскладніших етапів у житті людини. Це вік бунтарства, пошуку себе, істини та сенсу життя. У цьому віці руйнуються авторитети та закладаються фундаменти для нових досягнень. В даний період підлітки відчувають все дуже гостро, боляче і дуже близько до серця.
🚩 За даними опитування Gradus Research, на тлі війни у 75% українських дітей травмована психіка. Чимало українських підлітків залишилися наодинці з усім цим жахливим, незвичним і невідомим. Батьки, які й самі не мали досвіду психоемоційно руйнівного переживання війни, зосередилися переважно на фізичному захисті своїх дітей. Але війна впливає на дітей так само, як і на дорослих. Переселення, втрата домівки, смерть рідних, а також розставання з батьками, від яких діти залежать у своїх потребах виживання, надто впливають на подальший розвиток дитини.
⚠️ З якими проблемами можуть стикнутися підлітки:
❗️ НЕСТАЧА СПІЛКУВАННЯ. Підлітковий вік – важливий період для перших серйозних близьких стосунків, друзі обираються за принципом однакових цінностей та інтересів. Не всім і в мирний час вдається легко налагодити спілкування, а у нестабільні тривожні часи і поготів.
❗️ ВІДЧУТТЯ ПРОВИНИ. Ці відчуття переслідують людину протягом усього життя. Проте у підлітковому віці все дуже гіперболізовано (перебільшено), тому і даний стан не завжди відповідає початковій ситуації. А у період бойових дій дане почуття може бути викликано думками на кшталт «йде війна, а я нічого не роблю».
❗️ НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО. Саме в цей період свого життя майбутній дорослий обирає свій шлях – визначаються пріоритети, обирається професія, закладаються цілі на наступні десять років. Проте під час війни горизонт планування значно обмежується, оскільки все постійно змінюється, багато чого не залежить від волі людини. Це може викликати тривогу, відчуття безсилля й думки про сенс життя.
❗️ АГРЕСІЯ. Під час війни агресія дуже поширене явище. Проте підліткам ще складніше нею керувати ніж дорослим, оскільки їх мозок не до кінця сформований.
❗️ РОЗЛУКА З БАТЬКАМИ. Багато сімей зараз змінили місце проживання без батька або ж батько чи мама несуть службу в ЗСУ. Розлука буде переживатися важко, якщо дитина має близький зв’язок із цим членом сім’ї. Дане питання є настільки важливим і великим, що потребує окремого обговорення. Тому наразі ми не розглядатимемо його.
❗️ НАВ’ЯЗЛИВІ ДУМКИ (в тому числі страх смерті). Мозок людини влаштований таким чином, що для зменшення внутрішньої напруги він відтворює «віртуальні записи» одних і тих самих подій або змушує повторювати певні рухи. Однак це як раз і є дуже гучним сигналом, що закликає до невідкладної допомоги.
❗️ БАЙДУЖІСТЬ. Це один із потужних захисних елементів організму, при якому вимикаються всі емоції та зводяться до мінімуму потреби. Поведінка підлітка може стати дуже сміливою і зухвалою, або навпаки – занадто стриманою. Дитина може перестати цікавитися будь-чим (навіть своїми улюбленими хобі), відмовлятися від спілкування та іншої активності.
📣Важливо пам’ятати! Не існує незначних дитячих проблем! Те, що дорослому здається дріб’язковим, для підлітка може бути питанням життя і смерті (у буквальному значенні).







Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар