пʼятниця, 3 березня 2023 р.

Важливість подяки

 Всеукраїнський громадський Центр "Волонтер"

💚 Підтримати своє психічне здоров'я, підвищити самооцінку та зміцнити стосунки з іншими допомагають практики вдячності.
🙂 Практики вдячності покращують психічний, емоційний і фізичний стан, допомагають мозку виробляти хімічні речовини, що дають нам відчуття безпеки, спокою і контролю. Це впливає на відчуття щастя, рівень стресу і депресії, дають сили долати труднощі та впоратися з неприємностями, особливо у складні часи чи під час війни. Наприклад, ведення списку або щоденника подяки, постер вдячності чи обдумування добра здатне у довгостроковій перспективі підвищити рівень щастя та задоволеності життям.
🫙 «Банка вдячності» — це одна з практик, яка навчає більше цінувати те, що приносить нам задоволення; людей, які поруч та тих, хто важливий у нашому житті; цінувати дрібниці, які допомагають почуватися краще, бути вдячними за прості речі: продуктивний день, час з рідними та дітьми.
Правила застосування техніки дуже прості:
1️⃣ Оберіть скляну баночку, коробку або контейнер. Важливо, аби вона була саме прозора, бо так зможете бачити як швидко вона наповнюється і уявити, скільки вже сталося речей, за які ви вдячні. Чудовим варіантом також буде зробити таку баночку разом з дитиною і прикрасити її різними найклейками чи стрічками.
2️⃣ Підготуйте папірці та кулькову ручку, олівці або фломастери, будь-який зручний інструмент, якими можна робити записи.
3️⃣ Розкажіть, що впродовж тижня можна записати на папірці відповідь на запитання «за що я вдячний/вдячна?» і наповнювати ними банку.
4️⃣ Внесіть у свій звичний розпорядок новий ритуал: щотижня збиратися усією родиною та зачитувати записки подяки разом. Така практика допоможе Вам зблизитися, зміцнити сімейний зв‘язок, поліпшити емоційний мікроклімат, нагадати про все хороше, що сталося з вами.
📝 Про що писати?
Щоб знайти речі, за які можна відчути вдячність, подумайте про свій день, відшукайте у ньому теплі спогади. Щось змусило посміхнутися? Чи є навколо щось, за що ви можете бути вдячними? Пишіть про будь-які, навіть найменші дрібниці, адже вони і створюють наш настрій.
З часом у вас буде безцінна баночка прекрасних моментів, з яких складається життя. Ці нотатки підтримають у часи, коли почуваєтеся пригнічено і зроблять трохи щасливішими.
💬 Розповідайте про практики вдячності дитині та разом практикуйте їх виконання. Це допомагає перемкнути увагу дитини на позитивне і знизити тривожність.
❗️ А ще пам’ятайте, важливо дякувати і собі. Практики вдячності можуть бути спрямовані не лише на когось, а і на себе. Для цього ви можете створити додатково особистий щоденник подяки і відмічати у ньому свої успіхи та досягнення.
Матеріал підготовлено у межах проєкту «ПОРУЧ» спільно з UNICEF Ukraine

Немає коментарів:

Дописати коментар