понеділок, 27 березня 2023 р.

Як перестати дратуватись

 Florence Centre

🤓 Як перестати дратуватись 🤓

Злість, роздратування і спалах гніву може викликати що завгодно – забутий телефон, неправильно припаркована машина сусіда, повільність просування черги, надмірно радісне обличчя колеги… З одного боку, відчувати злість - цілком природно, це базова емоція. З іншого - від вашої нестриманості страждають близькі, та й взагалі постійно скаженіти - важкувато.
🚩Роздратування — це реакція на ситуацію, пов’язану з перешкодою, на яку об’єктивно неможливо відреагувати агресивно, або ж можливо, але на цю реакцію накладена внутрішня заборона.
Стриманість це в принципі соціальний навик: хтось вчиться керувати своїми емоціями (наприклад, заздалегідь оцінюючи наслідки), а хтось не в змозі з ними справлятися. Або не хоче.
‼Але якщо вам подібний стан заважає, ви розумієте, що тригерів (ситуації, люди, думки, які викликають у вас гострі емоції) для роздратування стає все більше – варто попіклуватись про себе та своє психологічне здоров’я.

Що робити?

1️⃣ Потрібно засвоїти, — дратувати може все! Без правил і без винятків.

2️⃣ Дуже важливо зрозуміти справжню причину вашого роздратування. Знайти справжнє джерело роздратування — це те ж саме, що знайти джерело болю: ситуація миттєво розряджається.

3️⃣ Як правило, роздратування викликають ситуації, які ми не контролюємо, або такі, що виникли занадто несподівано. У такому разі, до речі, рішення приймаєте навіть не ви, як ви звикли себе розуміти, а певна частина вашої особистості, що заперечує будь-які можливості протидії в таких ситуаціях або бачить їх безперспективними. Дія здійснюється машинально, спонтанно.

Важлива порада: у всіх схожих ситуаціях намагайтеся якнайшвидше визначити своє ставлення до того, що відбувається. Ви одержите найціннішу інформацію, що допоможе достойно вийти зі становища. Перестанете почуватися жертвою обставин і дурних начальників, і зможете знайти нові рішення для умов, що змінилися.

4️⃣ Спробуйте скласти список розповсюджених ситуацій, на які ви не в змозі вплинути, знайдіть усі ваші заборони, табу, обмеження. Вони можуть бути причиною невмотивованої на перший погляд дратівливості. Роздратування завжди має подразника. І якщо ви сьогодні по-новому подивитеся на свої найтиповіші дратувальчики і злючки, то, цілком можливо, відкриєте для себе щось нове і цікаве. Приміром, те, що люди, на яких ви зриваєте свою злість і досаду, зовсім у цьому не винні. Або ви вбачаєте причину в одному, а вона, можливо, лежить у цілком іншій площині.

І 5️⃣ : порада для тих, хто живе поруч із дратівлюками. Пригадайте, що це — не якась властивість їх особистості, не риса характеру і не стервозність. Це перешкоди, на які близька вам людина наштовхується регулярно і не може їх подолати. Поговоріть з нею, спробуйте разом знайти ці справжні перешкоди, що для неї болючі та нестерпні. Запропонуйте нові рішення для ситуацій, які вона цілком може не усвідомлювати. Повірте, завжди набагато легше прийняти таку ситуацію, яку людина вибрала добровільно, ніж таку, з якою вона змирилась або змушена прийняти.

‼ Потрібно розібратися, з чого зароджується, як розвивається і яким чином проявляються дратівливість і агресія. І розуміючи корінь проблеми - звідки це все виростає - ми розберемося, як перестати злитися і дратуватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар