середу, 1 березня 2023 р.

Батькам підлітків

 Наприкінці лютого у росії почали влаштовувати масові бійки підлітки-неформали, які називають себе "ПВК Редан". Відповіддю стали облави поліції. В останні дні про такі самі бійки стало відомо також в Україні. Поліція України підозрює, що за цими подіями може стояти фсб росії, а також порівнюють з іншими ворожими ІПСО.

Про що йдеться і чому підлітки називають себе саме так?

Що таке ПВК "Редан"?

Абревіатура ПВК, очевидно, відсилає до приватних військових компаній, найвідоміша з  яких - "Вагнер".

Але так звана "ПВК Редан" або "Рьодан" не має відношення до воєнізованих формувань: це підліткова субкультура, що виникла в соцмережах та натхненна аніме-серіалом "Hunter x Hunter", у якому є бандитське угрупування під назвою "Редан".

Символи підліткової "ПВК" - чорний колір, павуки та цифра 4.

«Редан» - це новий напрямок молодіжної субкультури, яка виступає за свободу вибору індивідуального стилю та засуджує насильство з боку «офніків» (представники субкультури, які обожнюють культ грубої сили і вважають за краще будь-які питання вирішувати бійкою), скінхедів, «неросійських» (особи не слов’янської зовнішності) та інших подібних груп.

"В останні дні стало зрозуміло, що "Редан" сягнув України. Про рух все частіше пишуть в соцмережах, з'являються відповідні групи в телеграмі.

Офіційно сутичок та бійок не фіксували, але поліція, місцеві ЗМІ та мешканці повідомляли про зібрання підлітків у Києві, Львові, Івано-Франківську, Житомирі, Одесі та Харкові.

У більшості випадків зібрання викликали інтерес правоохоронців, які, як повідомляється, "попереджали" бійки.

Апогеєм стало масове затримання підлітків, які асоціюють себе з ПВК "Редан", в Харкові 27 лютого.

Місцева поліція повідомила про затримання понад двохсот підлітків, які зібралися, щоб "підтримати флешмоб, який запустила Російська Федерація".

Загалом йшлося про 245 учасників масового заходу. Серед неповнолітніх було 149 хлопців та 66 дівчат. У них знайшли 17 ножів, кастетів та газових балончиків.

Усіх їх затримали, з ними та з їхніми батьками, як повідомляється, провели бесіди ювенальні прокурори". Джерело

Що ж робити батькам, у цій ситуації:

Мабуть, найперше, це пригадати себе підлітком. Як це важливо знайти себе, своє місце у гурті ровесників, можливості для самореалізації. Реакція групування (власне це і описано вище) для цього віку є нормою, як і наявність прямо протилежного бажання - залишатись неповторним, бути собою.

Далі важливим є наш спокій, адже має бути хтось, на кого часто імпульсивний підліток може спертися! Відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною (нагадую про важливість діалогу, а не нашого монологу). Створіть умови, коли ваша дитина захоче з вами ділитися власними думками та почуттями. Значна частина підлітків певна, що дорослі не зрозуміють їх, не зможуть прийняти того, що відбувається з ними. Також вони не хочуть додавати вам клопотів та тривог, тому обирають не посвячувати дорослих у проблеми, з якими стикаються.

Якщо дитина розповідає куди вона ходить та як проводить свій час, виявляйте терпіння,  доброзичливість задля уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.

Опановуйте Інтернет-технології, щоб розуміти, які сучасні підліткові тенденції. Поцікавтеся, в які ігри грає ваша дитина, спробуйте їх. Те саме з музикою, та іншими інтересами.

Здорово, якщо ви знайомі з друзями вашої дитини, якщо вони бувають у вас вдома.

Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї та запропонуйте спільно провести час так, як би вам обом хотілося.

Зосередьтеся на тому, щоб показати дитині її переваги, підкреслюйте її сильні сторони, допоможіть їй побачити себе унікальною особистістю.

Розмовляйте про прийоми впливу на маси, ступінь ризику від деструктивної поведінки та відповідальність за скоєне (зокрема у випадку вчинення булінгу або іншого правопорушення). Проговоріть можливі наслідки з різних точок зору, у різних площинах (не тільки кримінальній, але й особистісній).

ПАМ’ЯТАЙТЕ, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в мережі Інтернет абсолютно не контролюється. Поліція Київщини вкотре закликає батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їх коло спілкування, поведінку, способи проведення дозвілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар