середу, 28 грудня 2022 р.

Як не дати емоціям себе зруйнувати. Психологічна хвилинка

 Тримати олівець в руках

Як не дати емоціям себе зруйнувати

Саме ми обираємо, що приймати в житті.

Чули фразу: «Ні, це не моє, це не для мене». І, мабуть, її цінність у тому, що людина знає себе. Що їй добре, а що – ні. Так само і в процесі вивчення власних емоцій є такі, які приходять, і з ними добре, а інші, навпаки, нас руйнують зсередини, створюючи постійне коло болю.

Звісно, як арттерапевт, буду пропонувати методи регуляції, пов’язані з творчістю та самовираженням у творчості, які, на мою думку, фантастично ефективно та безболісно допомагають нам передати будь-який емоційний процес. Отже, почнемо:

Крок 1. Ви усвідомили емоцію, від якої виникло бажання позбутися, визначили, що втомились відчувати це, і є бажання змінити стан.

Крок 2. Поставте собі запитання: «Яка форма творчості зараз мені потрібна?». Можна це виспівати, або вималювати, або зліпити з глини, або станцювати, або можна розрізати на шматки.

Крок 3. Знайдіть матеріали, за допомогою яких вам буде легше позбутися небажаного стану, експериментуйте, творіть, фантазуйте.

Крок 4. Знайдіть час і свідомо цілюще займіться творчістю стільки, скільки треба, поки не відчуєте, що стан змінився.

Крок 5. А потім, зробіть щось приємне: від чашки чаю до ванни, – так ми вціліємо та збережемо ментальне здоров’я в тилу.

Бо війна – це постійні болісні емоції, це страх та стрес, отже, нам треба спробувати його проживати ефективно з мінімальними втратами.

@Вікторія Назаревич 2022

Немає коментарів:

Дописати коментар