понеділок, 26 грудня 2022 р.

Свята, біженці і феєрверки

 Florence Centre

🤓 Свята, біженці і феєрверки 🤓
24 грудня 2022 року, у більшості країн світу відзначають різдвяний Святвечір. Наближається Новий рік. Українці, що через війну були змушені роз'їхатися світом, можуть знову відчути погіршення самопочуття та зіштовхнутися з новим витком психологічних проблем.
💥 Причиною такої стрімкої зміни стану є феєрверки. Їх звуки дуже нагадують вибухи. Багатьох жахливі спогади знову вирвуть із більш-менш стабільного середовища.
Деякі країни з розумінням входять в положення українців і наполегливо просять своїх громадян обійтися без салютів. Та заборонити усім все одно не можливо. Тому наше з вами завдання - заздалегідь підготуватися.
✅ Вправи на дихання
Саме робота з диханням допомагає нам повернути керування над своїм станом та вгамувати емоції.
✅ Концентрація
Зосереджуємо увагу на певних предметах, їх формі, кольору, кількості тощо.
✅ Тактильні відчуття
Перенаправляємо увагу мозку на інші речі через дотик: зосереджуємось на тканині власного одягу, на обшивці дивану, прохолодній поверхні столу тощо. Змінюємо одну річ на іншу, неквапливо "вивчаємо" її руками.
Дуже доречними будуть обійми. Особливо це важливо для маленьких дітей. Так вони зможуть відчути себе у безпеці.
✅ Переключення уваги
Намагаємось відволіктись на будь-що, що допоможе перенаправити увагу від звуків феєрверків на щось більш безпечне. Це може бути музика, фільм, розмова з рідними, ігри з дітьми тощо.
‼️ Якщо ви відчуваєте, що самотужки не можете впоратись з власним станом, обов'язково зверніться до фахівця. Адже це допоможе вчасно попередити негативні наслідки.
🇺🇦 Бережімо себе і один одного!








Немає коментарів:

Дописати коментар