пʼятницю, 16 грудня 2022 р.

8 тем, які варто обговорити з підлітком

 Дитячий психолог

8 тем, які варто обговорити з підлітком.
1. Про кохання!
Багато батьків говорять з підлітками про секс, про відносини, і це добре. Але любов - штука не менш важлива. Саме здатність любити робить відносини міцними і цінними.
До підліткового віку дитина вже знає, як познайомилися її батьки, як закохалися один в одного, як потім у них з'явилися діти ... Їй хочеться теоретичних знань, вона хоче зрозуміти про любов з різних сторін.
Запитайте її, що вона думає про любов? Якою вона буває і навіщо потрібна? Уважно вислухайте її думку. Якщо запитає - висловіть свою думку або запропонуйте літературу.
2. Про дружбу!
Дружба - теж складне поняття і буде дуже корисно поміркувати про те, хто друзі, а хто ні. Як зрозуміти, чи друг тобі ця людина або просто маніпулятор. Варто поговорити про героїв його улюблених книг і фільмів, з ким вони дружать і як?
3. Про справедливість!
Підліток вперше в житті усвідомлює, що життя несправедливе і хаотичне, і йому потрібна ваша підтримка.
4. Про смерть!
В незалежності від того, чи вірите ви і ваша сім'я в Бога або дотримуєтеся атеїзму, у підлітка відбувається перебудова мислення. Йому недостатньо просто вірити, в його голові повинна скластися струнка, логічна концепція світобудови. Тому вони зазвичай задають складні питання.
5. Про Бога і релігії!
Раз підліток намагається переосмислити світ, він обов'язково зіткнеться з різними точками зору на цю тему.
6. Про сенс життя!
Всі попередні теми підводять до питань: «Навіщо ми тут? Навіщо тут особисто Я? Чи потрібен я світу? ». Регулярні розмови про сенс життя з підлітком допоможуть підвищити мотивацію до знань.
7. Про мрії!
Тільки підліток може мріяти з такою емоційною захопленістю і вогнем в очах. Перед ним відкрите вся життя і від того, чи правильно він мріє, залежить, проживе він його щасливо, чи буде реалізований.
8. Про щастя!
Так, так, кожен розуміє щастя по-різному і в різні моменти життя воно різне. Важливо, щоб підліток міг сформулювати, що робить його щасливим!
P.S. Важливо пам'ятати цитату з фільму "Доживемо до понеділка": "Щастя - коли тебе розуміють".
Підлітку важливіше самому поділитися своїми думками, ніж вислухати ваші.
Наталія Степанова
На зображенні може бути: 2 людини та у приміщенні

Немає коментарів:

Дописати коментар