вівторок, 6 грудня 2022 р.

Зриваюсь на оточуючих. Що робити?

 Зриваюсь на оточуючих. Що робити?


Іноді людина може не стриматися і зігнати злість на комусь. Ми всі розуміємо, що таке трапляється, і розбираємося з наслідками. Але коли це відбувається часто, створюється дистанція між близькими людьми і з'являється відчуття втрати контролю над собою, це може стати проблемою.

Ми поговоримо про можливі причини емоційного зриву на оточуючих, про злість як домінуючу емоцію в цей момент і про найголовніше – план дій для вирішення проблеми.

✔️ Серед можливих причин можуть бути такі: війна, втома, постійний стрес, нереалізовані потреби в чомусь, стримані попередні емоції, психологічні травми, почуття провини, повсякденні труднощі, проблеми на роботі, у стосунках, а також індивідуальні особливості нервової системи людини, що проявляються в чутливості до навколишніх змін і швидких реакціях.

🔹 Подумайте над причинами вашої злості, тому що вони можуть виявитися основною проблемою, яку потрібно вирішити. Поговоріть із близькими про це, щоб вони могли краще зрозуміти, що ви переживаєте.

Але іноді причини накладаються одна на одну, стають не такими помітними і збираються по краплині, поки ви емоційно не вибухнете.

❔ Що варто робити, щоб зменшити потенційну можливість емоційного вибуху?

Потрібно навчитися слідкувати за своїм емоційним станом і усвідомлювати свої емоції. Це потрібно для того, щоб краще дізнатися про свій настрій, що на нього впливає і вчасно зробити кроки для його стабілізації, тому що невивільнені емоції мають властивість накопичуватися. Тож впродовж дня відмічайте, що ви відчуваєте, і можливі причини цього (наприклад, ви не виспалися, запізнилися на зустріч або лунає довга гучна сирена).

🔸 Якщо вам важко визначитися зі своїми емоціями, ви можете використовувати спеціальні таблички зі списком емоцій, щоб відмітити ті, які відгукуються в даний момент.

🔸 Або ви можете зосередитися на фізичних відчуттях у тілі: м'язова напруга, тиск, поколювання, дискомфорт, ниюче відчуття в животі, здавленість у грудях тощо, тому що емоції зароджуються в тілі. Подумайте над можливими причинами своїх відчуттів і зробіть дії, які б усунули їхні негативні прояви.

❓А от що робити, коли стало зрозуміло, що зараз не витримаєш і розлютишся?

Злість – це емоція, яка вимагає дії, тому що її фізіологічні прояви змушують організм активізуватися. А якщо ви помітили, що вона вас переповнює, значить у вас є можливість проявити її екологічно.

1️⃣ Виразіть людині те, що відчуваєте. Наприклад, скажіть їй: «Я злюсь/ я відчуваю, що мене переповнює злість/ я відчуваю, що я зараз можу вибухнути».

2️⃣ Зробіть фізичні рухи. Наприклад, відступіть крок назад або простягніть руку долонею вперед, роблячи жест «стоп».

3️⃣ Попередьте людину, що вам потрібен час, аби заспокоїтися. Наприклад, скажіть: «Я повернуся за півгодини, мені треба заспокоїтися».

4️⃣ Виконайте техніку дихання (https://t.me/UA_MENTAL_HELP/272).

5️⃣ Зробіть активні дії: стрибки, присідання, біг на місці, порвіть лист паперу, ударте подушку, закричіть.

6️⃣ Коли ви трохи заспокоїтеся, щоб остаточно стабілізувати свій емоційний стан, подумайте, чого б ви зараз хотіли. Можливо, вам би хотілося обговорити з людиною цю ситуацію і те, що саме вас турбує (бо злість може містити в собі тривогу, сум, страх тощо), або подивитися фільм і відпочити після бурхливих емоцій.


Пам'ятайте: бурхливі емоції важко контролювати, але вони ваші, тому ви завжди маєте змогу обирати, яким чином їх виражати! 🌿

Джерело UA Mental Help

Немає коментарів:

Дописати коментар