суботу, 30 квітня 2022 р.

Корисні лайфхаки, які використовують в Ізраїлі у стресових ситуаціях

 Хибуки-терапия

Dafna Sharon  · Поради від Галини Galya Gorodetsky

Дорогі друзі!

Хочу поділитися з вами корисними лайфхаками, які ми використовуємо в Ізраїлі в стресових ситуаціях (з обстрілами і т.п.).

Зрозуміло, що ти боїшся. Це ваша нормальна реакція на ненормальні обставини. Якщо людина не боїться в такій ситуації, значить у неї не порядок з головою.

Що може допомогти вам подбати про себе?

1. Масаж всіх доступних частин тіла. Самомасаж. Якщо у вас є масажні колючі м'ячики, масажуйте м'ячиками. Теплим і холодним. Різні тілесні відчуття. Заземлити тіло по максимуму.

2. Видихайте довго, на рахунок 8 - 10, у паперовий пакет, у кулак чи просто так, у повітря.

3. Видихнути через трубку в склянку води, пускати бульбашки. Якщо є можливість, надуйте мильні бульбашки.

4. Змочувати слизову рота, пити. Це дуже важливо, тому що при стресі слизова пересихає, а потім мозок вступає у ще більший стрес. Потрібно трохи "обдурити" мозок, а тому пити або хоча б потримати воду в роті. На крайній випадок - ковтайте слину.

5. Топати ногами.

6. Співати, розповідати жарти, якщо є можливість - дивіться комедії. Співати та робити рухи у такт пісні.

7. Ні в якому разі не робіть глибокий вдих, тільки видихайте. Вдих - на 1-2, видих - на 1- 8 або навіть 1 - 10.

8. Якщо є можливість, спробуйте пограти у настільні ігри. Шашки, карти, доміно, що завгодно. Читайте, розгадуйте кросворди - як вийде. Відволікатися.

9. Будувати плани - чим я хочу займатися після війни. Це дуже важливо і дуже корисно.

10. Знайдіть навколо себе по 5 речей, які ви можете побачити, доторкнутися, понюхати, скуштувати, почути (наприклад, стіл, який ви можете побачити, відчути та звернути увагу на текстуру, натисніть на нього та послухайте звук).

11. Співати - бо вібрації власного голосу теж заспокоюють. Це називається вокалізація. Неважливо, що ти співаєш, неважливо, чисто чи фальшиво, важливо співати. Або читати вголос вірші, книги, будь-що. Діти у тому числі, тому вони люблять, коли їм читають вголос.

12. Майте на увазі, що панічна атака триває максимум 15 хвилин.

13. Ще один спосіб - рахувати, обчислювати. Повторіть таблицю множення.

Головне не звинувачувати себе. Ви ні в чому не винні.

14. Практична порада - сфотографуйте на телефон і надішліть собі всі важливі документи: дипломи, документи на квартиру, паспорти, свідоцтва про народження, шлюб тощо. І світлини. Нехай висять в електронному просторі, про всяк випадок.

15. Пригадайте, що допомагало вам у стресових ситуаціях раніше. Навіть якщо масштаб стресу був менший. Це називається копінгові стратегії. Що вам допомагало: йти до людей чи навпаки – сховатись до нірки? Віра, молитва, медитація? Фізична активність? Планування? Творчість (в тому числі наприклад кулінарні досліди)?

Розуміючи, що вам допомагало раніше, ви можете щось робити у цьому напрямку, воно має вам допомогти. І будь ласка, пам'ятайте, що у кожного свої копінгові стратегії. Вам може підійти те, що допомагає іншим, або, можливо, вам потрібно згадати своє власне. Головне пригадати, що вам допомагало.

16. Абсолютно зрозуміло, що Україна переможе, це лише питання часу. Весь світ зараз допомагає Україні, весь світ за вас.

17. Найважливіша формула виходу з кризової ситуації - ТІЛО І СПРАВА.

Тобто фізично навантажити та розім’яти тіло і знайти, як допомогти іншим. Це працює.

Не можна "мочити" себе, не можна вважати, що діти з-за вас входять у більш сильний стрес, не можна наказувати собі: «Зберись, ганчірка!» Це не працює. Вам потрібно попіклуватися про себе та своїх близьких.

Обіймаю вас усіх.

Хай Бог благословить вас усіх!

Немає коментарів:

Дописати коментар