пʼятницю, 15 квітня 2022 р.

Під час війни

 

Служба психологічного забезпечення ГУНП в Рівненській області

У ПОЛОНІ: ЯК ДІЯТИ, ЩОБ ЗБЕРЕГТИ ЖИТТЯ
Існують різні причини, чому цивільних беруть у полон: потреба в інформації, розвідка на місцевості, «пошкодували» вбивати, самі здались, “живий щит” тощо. Беруть говірких - інколи просто для розваги. Або таких, на фоні кого окупанти можуть відчути свою могутність.
Як поводити себе у полоні, щоб зберегти життя собі та близьким людям:
🟢 Не потрібно чинити опір, кидатися на терористів, намагатися вихопити зброю, основна задача людини яка стала заручником, це вижити і врятувати життя близьких людей, адже заручника який збунтувався терористи, як правило вбивають.
🟢 Не порушуйте встановлених терористами правил, щоб не спровокувати погіршення ситуації.
🟢 Не проявляйте себе, робіть вигляд, що Ви «не дуже далека людина», не релігійна, без амбіцій, без чіткої позиції. Не потрібно багато і голосно говорити, а також проявляти активність.
🟢 Дивіться в очі, але не витріщайтесь, щоб не провокувати ворога. Також не дивіться зневажливо, та з позиції приниженого - це провокує агресора.
🟢 Не повертайтесь навмисно спиною до ворога, адже вистрілити в людину, яка дивиться в очі, набагато важче.
🟢 Не надавайте ворогу багато інформації, на запитання відповідайте коротко, лаконічно, без зайвих деталей. Діалог має бути нейтральним, без агресії та зацікавленості.
🟢 Не демонструйте зв'язок з іншими полоненими, це може нашкодити Вам або Вашим рідним. Якщо бажаєте когось підтримати, робіть це наодинці. Емпатія у полоні дуже недоречна, будь-який прояв співчуття може призвести до посилення катування.
🟢 Пам'ятайте, чим більше спроб завадити катуванню, тим сильніші вони будуть.
🟢 Не конфліктуйте, не залякуйте, та не погрожуйте. Конфлікт може викликати агресію озброєного ворога.
🟢 Не плачте, не прагніть розжалобити ворога, не просіть Вас відпустити. В цьому випадку ворог відчує свою владу і бажання тримати Вас в страху. Намагайтесь дотримуватися спокою.
🟢 Якщо ворог побачить в Вас союзника, зіграйте роль шпигуна - створіть уявлення, що Ви підтримуєте їх і їхні дії, а насправді збирайте інформацію, намагайтесь запам'ятати найбільше.
🟢 Не провокуйте і не піддавайтесь провокаціям, адже Вас можуть випробовувати.
🟢 Пам'ятайте, ті хто тримають Вас в полоні, не приймають рішення самостійно. Навіть якщо терорист співпереживає Вам, його позиція може змінитись в будь-який момент.
🟢 Під час визвольної операції, не біжіть на зустріч визволителям, вони можуть сприйняти Вас за ворога. Найкраще лягти на землю і зачекати потрібного моменту. Також не слід брати в руки зброю, щоб Вас не переплутали з терористами.
🟢 Якщо на Вас повісили вибухові пристрої, важливо без паніки голосом, або рухом руки дати зрозуміти про це співробітникам спецслужб.
🟢 Поставити собі ціль: зберегти життя, щоб потім допомогти покарати терористів.
🟢 Не втрачати надії. Нагадувати собі, що на вас чекають рідні. Старатися вижити заради них.
🟢 Налаштуйтеся психологічно, що вас не звільнять миттєво, але пам'ятаєте, що звільнять обов'язково!
✔️ Головне в ситуації заручника, залишитись живим та неушкодженим, а також зберегти життя близьким людям.
Тому важливо не панікувати, лише в цьому випадку всі рекомендації будуть корисні.
СЛАВА УКРАЇНІ!🇺🇦 


Немає коментарів:

Дописати коментар