пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Особисті ресурси людини

 Florence Centre

🤓 Особисті ресурси людини 🤓
Ресурси – це ті опори, які дозволяють забезпечувати основні життєві потреби: фізичний комфорт, безпека, співіснування в соціумі, самореалізація тощо. Якщо перефразувати складні речі з підручників, то ресурс – це і є та сама підзарядка, що дає відчуття впевненості, підтримки, опори, наповненості. Це своєрідні «корисні копалини» якими можна скористатися в потрібний час для підтримки життєздатності.
Умовно ресурси можна розподілити на зовнішні (все, що підтримує із навколишнього світу – матеріальні цінності, соціальні зв’язки…) та внутрішні (та енергія, яка є в середині людини).
Чому важливо мати власний ресурс і звідки його брати?
У першу чергу ресурсний стан допомагає під час хронічних стресів, тривог і втоми не вигоріти, а дати сили та розуміння, як зорієнтуватися у життєвому просторі, вистояти та рухатися далі. Але людські ресурси, як вода у вазоні з квітами – їх потрібно постійно оновлювати та наповнювати, щоб було звідки брати сили.
Для відновлення ресурсу важливо звертати увагу на наступні речі:
✅ фізична сфера – повноцінний сон, регулярне та якісне харчування, заняття спортом (або регулярні прогулянки на свіжому повітрі), зміцнення імунітету;
✅ емоційна сфера – варто звертати увагу на емоції, що отримуються і віддаються (не може бути заборонених емоцій, потрібно вчитися проживати їх правильно), оточення (якщо люди, або обставини пригнічують, то потрібно працювати над їх зміною);
✅ духовна сфера – важливо завжди «бути на зв’язку» з собою (запитуйте себе «Я роблю ЦЕ бо я САМ так хочу?», «Чи дійсно мені зараз потрібне те, що я роблю, чи я намагаюсь приховати реальне бажання?»), заняття йогою, медитація, дихальні вправи, техніки заземлення;
✅ інтелектуальна сфера – набуття нових знань, навичок, досвіду, саморозвиток (це допоможе розкрити потенціал, розширить світогляд і не дасть зациклитись на чомусь одному).
‼️ Втома «від усього» може бути ознакою депресії. Якщо немає сил, порушення сну та апетиту, рутинні речі з самообслуговування викликають відразу і цей стан триває більше двох тижнів – це може бути небезпечно. Терміново потрібно звернутися по допомогу до психіатра.
⚠️ Безпека сучасності: перед початком втілення в життя ресурсних активностей, обов’язково потрібно враховувати умови, в яких людина знаходиться – зважати на повітряні тривоги, рекомендації поліції та ДСНС.

Немає коментарів:

Дописати коментар