понеділок, 14 лютого 2022 р.

Як витягти дитину зі смартфона

 ЦІКАВА РЕАЛЬНІСТЬ ЯК ПОРЯТУНОК ВІД ВІРТУАЛЬНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ.

"Як витягти дитину зі смартфона та утримати в реальності? 

Гаджети, зависання в віртуальності, слабкий контакт з реальним життям - щоденна реальність наших дітлахів. Один зі способів витягти дітей зі смартфона та не дати перетворись на смартфоно-зомбі 🤖 - це створення такого собі майндфулнес-середовища, простору, який заземлятиме і вертатиме в тут-і-тепер, активуючи усі органи чуттів. 

1. ☑️Тіште очі. Зробіть так, щоб в кімнаті, квартирі, будинку було багато природнього світла та приємних кольорів. Розшторте вікна, наповність простір приємними оку кольорами та формами. Нехай це буде чудернацький торшер або картина, або якась творчіть самої дитини. Власне дизайн, декор та інтер'єрні дрібниці - речі, які придумані недарма. Єдине що, пам'ятайте про міру та уникайте захламічення простору.
2. ✅Захоплюйте слух. Доброзичлива розмова, наспівування, шум вітру чи дощу, потріскування каміну, - це живі звуки, які вертають і тримають нас в реальності. А фонова телевізорна тріскотня, шум вуличного трафіку чи пікання повідомлень у месенджері - навпаки вибивають з контакту.
4. ☑️Даруйте приємність доторку. Обнімайтесь, цілуйтесь, бавтесь в контактні ігри, даруйте іграшки та одяг приємний на доторк. Розчісуйте волосся, масажуйте спинку - даруйте дітям радість контакту - це те, чого немає в віртуальності.
5. ✅Бавте різними смаками. Пропонуйте смачне. Вчіть смакувати їжею та розрізняти смаки, називати і порівнювати їх. Не змушуйте ковтати, "жувати швидче", "не спати над тарілкою"... Нехай діти розсмаковують, насолоджуються, бавляться, тримають у роті. Зрештою - це і є дегустувати, і саме так розвивається гарний смак, здатність відчувати потребу в їжі, розуміти її якість та бути в контакті з реальністю.
6. ☑️Полоніть цікавими запахами. Любите запах дощу, а морозного повітря, а пам'ятаєте як пахне розтерта в руці м'ята чи кориця в свіжевипечених булочках? Відкрийте для дітей світ запахів, навчіть їх вдихати світ і розрізняти його на запах. Побудуйте ще один місточок з реальною реальністю.

Насправді від смартфонозалежності рятує одне - реальна цікавість реального світу!"

Психолог та письменниця Вікторія Горбунова



А від себе додамо: цікаве спілкування батьків із дітьми вживу та щирий інтерес до того, що їм подобається, що для них важливо - можуть значно підвищити увагу дитини до реального світу, адже тут стільки красивого, приємного й цікавого!)
Втім, часом можна поговорити навіть про спільно переглянутий фільм чи мультик).

Немає коментарів:

Дописати коментар