вівторок, 1 лютого 2022 р.

Насильство та жорстоке поводження з дитиною


❗️Насильством щодо дитини є усі форми домашнього насильства (психологічне, фізичне, сексуальне та економічне), а також тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, економічне насиьство, сексуальні дії, а також слова та вирази, що принижують честь та гідність людини чи є погрозами.
За насильство щодо дитини законодавством України передбачена цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність. Залежно від наслідків для потерпілої сторони застосовуються норми Цивільного кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення чи Кримінального кодексу України, а також ЗУ “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та ЗУ “Про охорону дитинства”. Відповідальністю за такі дії може бути штраф, громадські/виправні роботи, арешт, обмеження/позбавлення волі.
⚠️Жорстоке поводження є більш об’ємним поняттям. До нього належать будь-які дії насильницького характеру від будь-якої особи, нехтування, зловживання або нездатність чи небажання виховання та турботи за дітьми від батьків чи інших представників дитини. Жорстоке поводження над дитиною умовно можна поділити на наступні категорії:
📍будь-яка форма рабства або практика подібна до рабства; експлуатація дітей (ст.149,150 КК);
📍вербування, пропозиції займатися проституцією, створення та розповсюдження дитячого порнографічного матеріалу (ст. 149 та 301 КК);
📍використання дитини в жебрацтві (ст.150-1 КК);
📍втягнення в злочинну діяльність, залучення до вживання алкоголю/ наркотичних чи психотропних речовин (ст. 315 КК);
📍статеві зносини та розпусні дії щодо дитини (Ст.155 та 156 КК);;
залишення дитини в небезпечних для її життя та здоров’я обставинах (ст. 135 КК);
📍діяння, що призвели до подій, за яких дитина стала очевидцем злочину проти життя, здоров’я, волі, честі, гідності та статевої недоторканості особи;
📍будь-яка форма насильства щодо дітей.
❗️Дії, які є жорстоким поводженням до дитини, зафіксовані в Кримінальному кодексі. Відповідно до якого за них передбачена кримінальна відповідальність, найчастіше це позбавлення або обмеження волі.
«Проєкт «Національна гаряча лінія для дітей та молоді» впроваджується Громадською організацією «Ла Страда-Україна» за фінансової підтримки UNICEF Ukraine та уряду Німеччини.

Немає коментарів:

Дописати коментар