пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

ТИЖДЕНЬ ПСИХОЛОГІЇ

 Тільки спокійно 👆

Чотири тези про психологів, психотерапевтів і психіатрів.

Яке місце психологи, психотерапевти і психіатри займають в нашому житті?

 

🔵Похід до психолога — це нормально і не соромно 

 

Не думайте, що зі складними життєвими проблемами ви зобов'язані справлятися самостійно. Психологи і психотерапевти якраз для цього і потрібні - вони спеціалізуються на наданні спеціальної допомоги для людей, які зіткнулися з тими чи іншими життєвими труднощами.

 

Якби люди могли сісти і самостійно вирішити всі складнощі в сімейних відносинах, то у нас було б менше розлучень і якість відносин була б інша". Фахівці відзначають, що якщо у вас з'явилися думки, які заважають вам жити і пов'язані з втратою сенсу існування, обов'язково зверніться за кваліфікованою допомогою.

 

🔵 Похід до психолога це безпечно і конфіденційно 

 

Радянський Союз залишив після себе безліч міфів про психологію, через що багато хто до цих пір не розуміє всю важливість звернення до фахівців. "Люди бояться все, що починається на "психо", тому що психіатр - якась закрита і лякаюча територія. І люди думають, що прийшовши до психотерапевта, їм поставлять діагноз, повідомлять на роботу, це стане відомо сусідам, і тоді на житті можна ставити хрест". Насправді похід до психолога є повністю конфіденційним і безпечним, а будь-які рідкі випадки розголошення приватної інформації клієнта надаються осуду з боку психологічного співтовариства і вмить руйнують репутацію фахівця.

 

🔵Психолог, психіатр і психотерапевт - не одне і те ж 

 

Психологи - це фахівці, які розуміють функціонування психіки, її розвиток, а також методи взаємодії людей. Вони не лікують, проте надають консультативну допомогу. Психіатр - це лікар, який має право приписувати медикаменти. Це люди, які мають медичну освіту, вони працюють в клініках, в диспансерах і працюють з людьми, у яких є психічні розлади. Психотерапевт ж являє собою щось середнє між психологом і психіатром. Вони займаються лікуванням психічних хвороб легкого та середнього ступеня тяжкості.

 

🔵 Психолог не «вчить жити" 

 

Досить поширена думка, що психологи вчать, як правильно жити. Насправді це не так. Спеціаліст може лише проконсультувати, дати пораду і допомогти побачити шлях вирішення вашої проблеми. Далі справа за вами. "Я іноді чую фразу" я сам собі психолог і ще психолога розповім, як правильно жити ", але як ніби люди не до кінця розуміють, що у мене немає завдання розповісти, як правильно жити. Я не експерт по чужого життя, у мене немає таких знань. Я, скоріше, можу допомогти людині самій знайти шлях, знайти доріжку до свого щастя 

 

Автор: Олена Чабак та Геннадій Мустафаєв - психотерапевт і кандидат психологічних наук.



Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар