вівторок, 12 липня 2022 р.

Як заспокоїти засмучену дитину за допомогою "коробки спокою"

 Дитячий психолог

Як заспокоїти засмучену дитину за допомогою "коробки спокою"
Що допоможе дорослим втішити засмучену або тривожну дитину? Як вчити дитину заспокоюватися самій? Все це можна робити за допомогою "коробки спокою".
Зберіть в одну невелику коробку, мішечок або чемоданчик всі речі, які ви або дитина можете використовувати в потрібній ситуації. Головне, постарайтеся покласти туди предмети для кожного з 5 почуттів. Вони допоможуть в момент стресу направити думки і емоції дитини в позитивне русло.
Ось кілька рекомендацій для наповнення "коробки спокою", які можуть вам стати в нагоді:
1. Дотик. Маленький контейнер з м'яким пластиліном або глиною, спіннер, сквіш, кубик рубика, м'яка іграшка, шматочок приємної на дотик тканини, антистресовий м'ячик з гумовими шипами для стискання рукою. А деякі речі, наприклад, "лизун" можна зробити разом з дитиною своїми руками по онлайн-рецептами, а потім помістити в пластиковий стаканчик або яйце від кіндер-сюрпризу.
2. Слух. Різні аудіозаписи на диску або в плеєрі - музика, аудіокниги, звуки природи. А ще запис вашого голосу або розмови з дитиною. Знайдіть те, що діє на неї заспокійливо. Можливо вашій дитині подобається звук дзвіночків або весняного дощу.
3. Нюх - важливе джерело асоціацій і спогадів. Ефірні масла, лосьйони або невеликі мішечки з прянощами, такими як кориця, можуть забезпечити заспокійливий запах для дітей. Це також може бути шматочок улюбленого мила або ароматні трави. Пошукайте разом з дитиною запахи, які викликають у неї щасливі і розслаблюючі спогади.
4. Смак. Трав'яний чай, жуйка, м'ята або карамель - улюблені смаки і заспокоюють, і додають сил.
5. Зір. Фотографії близьких і рідних людей, домашніх тварин, улюблених місць або щасливих подій створять приємний і спокійний візуальний ряд. Пошукайте такі фотографії разом, щоб включити їх в невеликий альбом для "коробки". А підбадьорлива записка від мами, тата, вчителя або друзів відмінно підійдуть дитині, яка вміє читати.
6. Всі разом. Пляшка мильних бульбашок поєднує в собі контроль дихання і спостереження за красивими бульбашками. Книжки-розмальовки з кольоровими олівцями або фломастерами теж забезпечують позитивний заспокійливий досвід від різних органів почуттів. Малювання допомагає дітям переключитися з неспокою на уяву і творчість.
Щоб "коробка спокою" вийшла по-справжньому корисною - наповніть її разом з дитиною, розпитавши її про те, на що їй приємно дивитися, які звуки вона любить чути, до чого торкатися чи розминати, які запахи і смаки відчувати. Нехай вона знає, де лежить її "коробка спокою", і як нею можна користуватися, коли вона засмучена і турбується про що-небудь. Таку коробку, мішечок або чемоданчик дитина може брати з собою куди завгодно: в поїздку, в гості, на прийом до лікаря і так далі.
Олександр Орлов

Немає коментарів:

Дописати коментар