понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Втеча з дому

 Найчастіше причини, через які діти тікають з дому, зовсім не залежать від рівня сімейного добробуту.


Діти й дорослі по-різному оцінюють неприємності. Якщо для зрілої особистості нескладений іспит, провал на змаганнях або відмова коханого – лише тимчасові негаразди, то для підлітка це трагедія всього життя. І будь-яка проблема може послужити імпульсом до втечі.

Не завжди рішення втекти імпульсивне. Буває, що діти на щось довго ображаються і планують втечу заздалегідь. Ви навіть можете знайти накопичені гроші і зібрані для втечі речі в кімнаті дитини.

У підлітковому віці дитина все менше часу проводить з родиною, її потреби в пізнанні світу починають виходити за її межі.
Міняти коло спілкування – нормальна ознака дорослішання, таким чином людина розширює кругозір і отримує необхідний для певного життєвого етапу розвиток.
Однак, якщо дитина ховає від вас своїх товаришів і не розповідає, як вони разом проводять час, варто насторожитися.

Ще одним сигналом до втечі можуть послужити важкі переживання дитини через конфлікт у родині. Наприклад, на тлі розлучення батьків. У ситуації розлучення підліток буде дуже засмучений і навіть може піти в протест, а після постарається зробити все, щоб зберегти звичні взаємини між мамою і татом. Своєю втечею дитина може спробувати об'єднати всіх членів сім'ї навколо однієї проблеми і контролювати їх дії.

Підліток як ніхто потребує права на особисте життя і особистий простір. Якщо він ділить кімнату з батьками, братами і сестрами, то повинен бути впевнений, що у нього є особисті речі, а його грошима, комп'ютером, телефоном не будуть користуватися без його згоди. Коли підлітку не дають бажану свободу, він може втекти в якості бунту або різкої сепарації від батьків.

Якщо дитина не справляється з фізичним або психологічним гнобленням з боку батьків або інших родичів, вона теж може втекти. У такій ситуації діти нерідко замовчують проблеми і не звертаються по допомогу до інших дорослих. Часом підлітку соромно розповісти комусь, що його цілком інтелігентний тато може вдарити або мама принижує його щовечора до сліз.




Немає коментарів:

Дописати коментар