четвер, 7 жовтня 2021 р.

Всесвітній день інформування про людей з ЦП (церебральний параліч)

 6 ЖОВТНЯ був Всесвітній день інформування про людей з ЦП (церебральний параліч).



За статистикою World Cerebral Palsy Day, у світі більш ніж 17 мільйонів людей з ЦП. Церебральний параліч визнаний найбільш поширеною причиною дитячої інвалідності.

Люди з ЦП та їх близькі стикаються з багатьма проблемами: недостатня підтримка держави, відсутність єдиного комплексного підходу до реабілітації, але також часом відчувають агресію, нерозуміння і дискримінацію з боку оточуючих. Основною причиною такої поведінки є низька поінформованість суспільства щодо людей з ДЦП.

Саме тому цей день існує не для свята і привітань, а для того, щоб у світі стало більше інформації щодо людей з ДЦП

Церебральний параліч (ЦП) - це порушення роботи центральної нервової системи, при якому один або кілька ділянок мозку в результаті кисневого голодування виявляються вражені і функціонують некоректно. Це призводить до того, що у дітей з ЦП деякі м'язи стають занадто розслабленими або, навпаки, занадто напруженими, через що розвиваються різні порушення рухової активності. Крім того симптомами церебрального паралічу є порушення мови, проблеми із зором і слухом, судоми, нездатність орієнтуватися в просторі та інші можливі порушення.

Зібрали кілька поширених міфів щодо людей з ЦП:

✔️Міф 1. Церебральний параліч - обов'язково з приставкою «дитячий»
Досить поширена назва ДЦП - дитячий церебральний параліч, оскільки цей стан розвивається у плода в утробі матері або в дуже ранньому дитинстві.
Але цей стан залишається з людиною на все життя, тому в сучасній міжнародній практиці прийнято говорити «церебральний параліч», опускаючи додаткове визначення «дитячий».

✔️ Міф 2. Церебральний параліч - це результат виключно лікарської помилки

Причина такого стану - пошкодження центральної нервової системи, яке відбувається під час внутрішньоутробного розвитку або в перші тижні і місяці життя під впливом різних факторів. До них відносяться генетика, черепно-мозкові травми у немовлят, метаболічні порушення та інфекції у майбутньої мами або у дитини (наприклад, енцефаліт і менінгіт в ранньому неонатальному періоді).
Родові травми теж можуть викликати церебральний параліч, але це відбувається рідше.
Фактор ризику - це недоношеність. Чим раніше народилася дитина і чим менше її вага, тим вище ризик. Особливо це стосується дітей, народжених раніше 28-го тижня або з вагою менше 1,5 кг.

✔️ Міф 3. Людина з церебральним паралічем не вміє спілкуватися.
Деяким людям з ЦП дійсно важко говорити, їх мова може бути не зовсім зрозуміла оточуючим. Однак, це далеко не єдина форма комунікації. Люди з церебральним паралічем можуть використовувати комунікативні дошки, спеціальні програми на планшеті або комп'ютері.

✔️Міф 4. Людина з церебральним паралічем навряд чи зможе стати продуктивним членом суспільства
Доступне середовище, сучасні технології і використання спеціального обладнання дають людям з церебральним паралічем можливості пересуватися, спілкуватися, вчитися, працювати і заводити друзів.

Досить важливлю є постійна фізична реабілітація для людей з ЦП, однак є ще одне важливе завдання - соціалізувати таких дітей, підлітків та молодь, щоб вони могли спілкуватися, знаходити друзів, мати хобі і здобувати професію.

У проектах для соціалізації підлітків та молоді з комплексними порушеннями розвитку від ГО "Бачити Серцем" маємо більше 80% людей з ДЦП та іншими супутніми порушеннями розвитку (порушення зору, слуху, тощо)

Дитині або людині з ЦП кожен рух, кожна написана літера, кожен крок може даватися досить складно, але вона має такі ж права, як і всі, бажання жити повноцінним життям та право на навчання та соціалізацію у суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар