середу, 20 січня 2021 р.

Як боротися з вигоранням

 

Емоційне вигорання або синдром двадцять першого століття

Робота все менше вас тішить, а дратівливість і відчуття стресу ростуть? Ви відчуваєте себе втомленим весь час?

Вам важко пережити звичайний робочий день, навіть коли все йде за планом?

Вас жахає кожен ранок, і це відчуття не минає після вихідних?

Ви не впевнені у своїй здатності виконувати роботу, навіть якщо ви завжди робили її добре? Ви працюєте все важче й важче, але досягаєте менше?

Ваша продуктивність значно знизилась, а з нею й віра у себе?

Можливо, на початку вашої кар’єри ви отримували задоволення від роботи з людьми або взаємодії з клієнтами. Але тепер ви відчуваєте злість та роздратування через них?

Робота вас більше не приваблює і іноді лякає?

Якщо ви відповіли ствердно на поставлені запитання, то скоріш за все вас наздогнало ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ.

Емоційне вигорання – це синдром постійної втоми, емоційного виснаження, який посилюється з часом.

Особливо схильними до вигорання на роботі є люди, які працюють в сфері «людина- людина», тобто ті, чия робота пов’язана з постійниим спілкуванням. Це лікарі, педагоги, психологи, соціальні працівники, волонтери, менеджери, керівники різних сфер та інші. Необхідність постійно бути на зв’язку, вислуховувати інших і говорити самому, стежити за важливими новинами, давати вказівки підлеглим або навпаки виконувати доручення керівництва, намагатися виправдати чиїсь очікування, перевершити конкурентів, продемонструвати хороші показники — все це призводить до того, що в якийсь момент у людини просто “сідають батарейки”.

Згідно з ВООЗ, існує три основних симптоми емоційного вигорання:

·  Почуття виснаження або втоми: призводить до порушення сну, зниження імунітету, проблем із концентрацією уваги.

·  Інтелектуальна й емоційна дистанція з роботою: відчуття негативу та цинізму відносно ситуацій, пов’язаних із роботою, відірваність від колективу, відсутність мотивації, негативне сприйняття реальності.

·  Зниження професійної ефективності:  відчуття неспроможності справитися з своїми робочими обов’язками, внаслідок цього з’являються сумніви у власних здібностях і компетентності.

 

Термін “вигорання” позначений у Міжнародному класифікаторі хвороб, як наслідок тривалого невирішеного стресу на робочому місці. Багато вчених вважають це хворобою, але починаючи з травня 2019 року ВООЗ використовує цей термін тільки у випадках, пов’язаних з роботою, а тому “вигорання” класифікується як синдром. Та супутні симптоми цього синдрому впливають на стан нашого здоров’я та життя загалом. Людина починає хворіти, послаблюється  увага, погіршуються стосунки, з’являються конфлікти, знижується задоволення від життя.

Читати далі



Немає коментарів:

Дописати коментар