понеділок, 11 січня 2021 р.

Всесвітній день "Дякую"


                        Які є науково доведені переваги вдячності?

Допомагає завести нових друзів: дослідження вдячності у формуванні нових соціальних зв'язків було опубліковано в журналі "Emotion" Американської Психологічної Асоціації. Слово "дякую" не лише є проявом ввічливості, а й може допомогти завести нових друзів! І не має значення, дякуєте ви незнайомцеві, який поступився вам місцем у транспорті, або колезі по роботі, який допоміг із важким проєктом – визнання внеску інших людей точно зробить ваші стосунки теплішими.

Покращує самопочуття: дивовижно – здавалось б, така дрібниця як подяка може впливати на здоров'я загалом. Якщо вірити дослідженню 2012 року у журналі "Особистість та індивідуальні відмінності", почуття вдячності у житті робить людину уважнішою до власних потреб. Такі люди рідше скаржаться на проблеми зі здоров'ям, тому що частіше тренуються у спортзалі та регулярно проходять медичні огляди (що, ймовірно, сприяє довголіттю).

Зміцнює психологічне здоров'я: уявіть, що людина здатна відчувати обмежену кількість емоцій, а тому що більше у житті вдячності, то менше залишається місця для заздрощів, образ, розчарування і жалю. Дослідження Роберта Еммонса показують, що між відчуттям подяки й емоційним самопочуттям є прямий зв'язок: люди стають щасливішими та менш схильними до стресу чи депресивного стану.

Посилює емпатію і знижує агресію: вдячні люди звикли бути відкритішими навіть до тих, хто поводиться менш доброзичливо. Їхня чуйність збільшується, а бажання помститися (або образити у відповідь, наприклад) зменшується. В Університеті Кентуккі провели серію досліджень на цю тему за участю понад 900 студентів. Їх поділили на дві групи – "вдячні" та "Критичні", та попросили відкрито виставляти оцінки представнику іншої групи. "Вдячна" група завищувала оцінки, навіть якщо знала, що людина з "критичної" групи налаштована до них гірше.

Поліпшує сон: ще один неочікуваний висновок досліджень, опублікованих у журналі "Прикладна психологія". Згідно зі спостереженнями, якщо перед сном приділяти 15 хвилин перелічуванню всього хорошого, що сталося за день, ви почнете спати краще і довше. Дослідники припускають: це пов'язано з тим, що людина отримує більше позитивних емоцій протягом дня, а тому стає врівноваженою. А спокій – це саме те, що необхідно організму для здорового і міцного сну.

Покращується самооцінка: наступне дослідження проводили лише серед спортсменів, але результати показали, що почуття вдячності підвищує самооцінку, що є важливим компонентом для покращення своїх спортивних результатів. Як мінімум, коли у людини все добре з самооцінкою, вона рідше озирається на інших. Порівняння спричиняє стрес, тому замість заздрості або образи через те, що хтось більше заробляє або має кращу роботу – вдячні люди вчаться цінувати досягнення інших і фокусуватися на власному житті.

Робить вас більш стресостійкими: вдячність не лише зменшує рівень стресу, а й може зіграти чималу роль у подоланні психологічної травми. Дослідження в журналі "Поведінкова психологія" показує, що ветерани війни у В'єтнамі з високим рівнем вдячності менш схильні до появи посттравматичного розладу. Усвідомлення думки, що ми повинні бути вдячні за своє життя, навіть коли все дуже складно, допомагає пережити чорну смугу.

 

Євгеній Морі. Всесвітній день подяки. Які науково доведені переваги є у відчуття вдячності.

Джерело: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1598878470296847&id=396582763859763




Немає коментарів:

Дописати коментар