понеділок, 4 травня 2020 р.

4 травня - міжнародний день протидії цькуванню


Як відрізнити булінг від конфлікту

Часто люди плутають конфлікт із булінгом. Варто наголосити, що конфлікт виникає, коли між двома чи кількома особами існує незгода, розбіжність думок або різні погляди. І цей конфлікт не завжди означає, що це є булінг. Отже, для булінгу (цькування) характерно наступне:
системність, тривалість дій;
чітко визначені ролі — агресор та постраждалий;
чітко визначена мета — завдання шкоди та приниження;
нерівність сил.

Як бачимо, поодинокі випадки, без бажання заподіяти шкоду, не будуть вважатися булінгом. Також не буде цькуванням одноразовий неповторюваний акт. І, звісно, кожен має право на вільне враження думок, тому під дію закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу" це теж не підпадатиме.

Наголосимо, що булінг може виявлятися у багатьох формах. Він може бути у формі фізичного, психологічного, економічного або сексуального насильства, а також може вчинятися із застосуванням засобів електронних комунікацій (кібербулінг).

Згаданий раніше закон описує алгоритм дій у разі виявлення булінгу.

І наостанок, якщо Вам необхідна буде правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – звертайтеся до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103. Наголошуємо, що діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді). Також, якщо необхідна психологічна допомога, то ви можете звернутися на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116-111.

Немає коментарів:

Дописати коментар