середу, 4 листопада 2020 р.

Для батьків вже дорослих дітей

 

Які обов'язки батьків вже дорослих дітей?

 

Якщо ваші діти виросли, то у вас по відношенню до них не так багато обов'язків. Всього дві, як говорила на одному з семінарів відомий психолог Ірина Млодик: зробити так, щоб вони могли до вас прийти з горем чи радістю, і друге - берегти своє здоров'я.

По-перше, потрібно витримувати їх переживання. Щоб з будь-яким своїм горем, неприємністю, їм було куди йти. Не в алкоголь і наркотики, а до вас.

Не можна знецінювати переживання своєї дорослої дитини. Краще обійняти, якщо дозволяє. Сказати щось на кшталт: так, непросто. Запитати, що збирається робити. Не панікувати. Спробувати оцінити ризики запропонованих варіантів разом. І плюси теж. Якщо просто ділиться почуттями, сидіти тихо. Тут краще мовчати і кивати, ніж ляпнути щось не те.

Поради потрібно давати тільки, якщо просить. Форма поради: я б вчинив ось так, або, у мене був схожий досвід, я вчинив так, і шкодую-не шкодую про це.

Якщо емоції вас накрили, ви закидали порадами або відчитали, прокотившись катком, що робити?

Ви усвідомили цей сумний факт, вибачьтеся. Скажіть, що даремно розхвилювалися. Ваш син або дочка повинні знати, що ви можете це витримувати, що його емоції або неправильні дії вас не зруйнують. Тоді є ймовірність, що контакт не перерветься.

Піклуватися про силу свого духу теж дуже важливо, як раз, щоб ваша дитина була впевнена у вашій фортеці й не ховала свій справжній важкий досвід від вас, бажаючи вберегти. Якщо вас трясе і ви хапається за валідол від кожної новини або при найменших змінах - ви нічого не будете знати про справжнє життя ваших дорослих дітей.

Якщо принесли вам свою проблему, радійте. Якщо доросла людина може чимось важливим для неї поділитися, значить, у вас є близькість. І не потрібно заповнювати порожнечу між вами розпитуваннями про малозначущі речі. А проблеми невід'ємна частина життя, їх не уникнути.

Другий важливий обов'язок дорослих батьків - піклуватися про своє здоров'я. Зрозуміло, що життя непередбачуване, але важливо робити те, що в ваших силах. Вчасно показувати лікарям свої болячки, не переїдати, не зловживати, займатися доступними видами спорту.

Це так важливо: не впасти до своїх дітей на руки через свою безпечність, а бути досить здоровим якомога довше.

 

Поки ми є, ми стоїмо між ними і небуттям, а значить, захищаємо їх.



Автор: Марія Сперанська

Переклад наш:)

Джерело:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2820133624976580&id=1834190363570916

Немає коментарів:

Дописати коментар