понеділок, 19 жовтня 2020 р.

18 жовтня — Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Кожна людина є вразливою до втягнення її у цей злочин. Особливо, якщо це — дитина.

Торгівля людьми — це злочин, який містить у собі:


1️⃣Дії (здійснювані з метою експлуатації вербування, перевезення, передача, переховування чи одержання людей);

2️⃣Засоби (шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану особи, втягнення у боргову кабалу, шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу);

3️⃣Мета (експлуатація проституції, сексуальна експлуатація, примусова праця, трудова експлуатація або послуги, рабство або звичаї, подібні з рабством, підневільний стан, вилучення органів, примусова вагітність, примусовий шлюб тощо).

✔️ Коли від торгівлі людьми постраждала неповнолітня дитина, то для факту скоєного злочину буде достатня наявність Дії та Мети.

Тема цьогорічного дня боротьби з торгівлею людьми — безпечне працевлаштування. Це актуально для тих, хто під час карантину втратив роботу і зараз знаходиться у пошуках. Будь ласка, зверніть увагу на додаток Міжнародної організації з Міграцїї, режим доступу: https://iom.org.ua/.../files/zagalni_pravula_bezp_kordon.pdf

Будьте обережними при виборі роботи, уважно читайте трудовий договір, дізнайтеся у посольстві інформацію про компанію, виїзджайте працювати за кордон з трудовою візою та про всяк випадок майте кодове слово, щоб у разі небезпеки швидко передати його вашим рідним.


Торгівля людьми займає друге місце надзвичайно прибуткового бізнесу одразу після торгівлі наркотичними речовинами та зброєю.

🇺🇦 Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми.

Різновиди торгівлі людьми в Україні:

 ️ Трудова експлуатація;

 ️ Сексуальна експлуатація;

 ️ Використання у виготовленні порнографічної продукції;

 ️ Використання у жебрацтві;

 ️ Вилучення органів.



Понад 260 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Це робить Україну🇺🇦 однією з основних країн походження постраждалих від торгівлі людьми в Європі (за даними дослідження МОМ).


  600–800 тисяч осіб у світі щорічно продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США).


🧸 Понад 1,3 мільйона дітей щороку стають жертвами торгівлі людьми (за даними Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ).


  150 000 000 000$ — середньорічний дохід торгівця людьми.


З року в рік усе більше дітей по всьому світу вивозять в інші країни або регіони з метою трудової експлуатації, для роботи у сфері надання секс-послуг, створення дитячої порнографії, з метою нелегального усиновлення/удочеріння, вилучення органів, використання у жебрацтві, продаж дитини для фінансового збагачення, примусовий шлюб та інші види торгівлі людьми. Дуже важливо, щоб поряд з дитиною був надійний наставник, ментор та просто небайдужа людина— вчитель, який зможе розпізнати індикатори торгівлі людьми.

Найпопулярніші міфи:

❌ "Батьки та друзі ніколи не продадуть мене у сучасне рабство";

❌ "Зі мною це ніколи не трапиться";

❌ "У пастку торгівців людьми потрапляють тільки люди з низьким рівнем освіти".


Ми закликаємо вас бути пильними, бо ваша небайдужість може врятувати комусь життя.


      Будьте свідомі та попереджені, стежте за власною безпекою та безпекою ваших дітей, учнів й підопічних. Бо свобода — це наше надбання.


Бережіть себе та близьких!

Джерело:  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=850153389087759&id=360774031359033


P.S. Шановні батьки, зверніть увагу! З'явилась нова соціальна мережа Likee, у якій найчастіше реєструються діти 7-10 років та діляться контентом, який не відповідає віку та часто містить зміст сексуального характеру. Відео з собою, які знімають діти та діляться у цій мережі заради "лайків" може привабити злочинців та психічно нестабільних дорослих. Будь ласка, потурбуйтеся про безпеку дітлахів!

Немає коментарів:

Дописати коментар